Zap’ın tekrarı gibi

  • Türk ordusunun Federe Kürdistan Bölgesi’nin sınırında bulunan Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine başlattığı işgal saldırısı sürüyor. Üç bölgeye önce havadan sonra karadan saldıran Türk ordusu ile gerilla arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

 

Yerel kaynakların MA’ya verdiği bilgilere göre, indirme yapılan noktalarda HPG’nin eylemlerle karşılık verdiği askerler çok sayıda kayıp verdi. Operasyon bölgesinde sürekli Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) hareketliliği yaşanırken, Zap bölgesine indirme yapan 9 askerlik birimden haber alınamıyor. Kayıp askerlerin bulunması için bölgede bulunan KDP güçlerinden yardım istendi. İndirme yapan bazı helikopterlerin de darbe aldığı kaydedildi. Özellikle Zap bölgesine bağlı Çemço, Sida, Werxelê ve Kunişka alanları ile Avaşin bölgesine bağlı Geliyê Basya, Tepê Sor, Mervanos, Aris-Faris ve Şuke alanlarına yönelik hem Skorsky tipi helikopterler hem de karadan obüs, havan ve katuşalarla bombardıman yapılıyor. Bombardıman ve tüm engellemelere rağmen bölgede kalıp bağ, bahçe ve hayvanlarını besleyen siviller de hedef haline geldi. 

Halk tepki gösterdi

 Behdînan bölgesinde halk, bölgeye yönelik bombardıman nedeniyle KDP güçlerine tepki gösterdi. Halk, bombardımanın durdurulmaması halinde yaşanacak ölümlerden KDP’nin de sorumlu olacağını söyledi. Bombardıman nedeniyle bağ ve bahçeleri yanan, hayvanları ölen köylüler, Geliyê Zaxo, Bamernê lojistik ve havaalanı askeri üslerine giderek askerlere tepki gösterdi, bunun üzerine tartışmaların yaşandı.

Türk subayının itirafı

Halkın dağılması için havaya ateş açan bir Türk subayının, “Zaten canımız burnumuzda, onlarca şehit ve yaralımız var. Sizin bağ, bahçe ve telef olan hayvanlarınızı mı düşüneceğiz? Sizinle mi uğraşacağız. Gidin buradan yoksa yapacağımızı biliriz” tehditlerinde bulundu. 

Seyyar hastaneler kuruldu

 MA’nın bölgeden aldığı bilgilere göre, Türk ordusunun geri çekilmek zorunda kaldığı Garê saldırısından sonra Behdinan bölgesinde bulunan Bamernê Lojistik ve Havaalanı Askeri Üssü ile Berwari’ye bağlı Qimrê askeri üslerinde seyyar hastaneler kuruldu. Seyyar hastanelerde hareketlilik yaşanıyor.

Türk medyası sessiz 

23 Nisan’ı 24 Nisan’a bağlayan gece başlayan önceki gün yoğunlaşan saldırıyla ilgili Türk medyasının sessizliği dikkat çekti. Daha önceki saldırıların hem öncesi hem sonrasını anlık aktaran medya, önceki gün Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yaptığı tek cümlelik paylaşımdan sonra “son dakika” vermeye başladı. Bakanlığın tek cümlelik açıklamasından sonra saldırının yönetildiği komuta merkezine bağlanan Erdoğan’ın yaptığı konuşmayla basında daha geniş yer aldı. 

Yine görüşme sonrası

Zap bölgesine hem havadan hem de karadan yapılan saldırı ilk değil. En kapsamlısı 2008’de yapıldı. Şimdiki saldırı, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın yaptığı telefon görüşmesinden sonra gerçekleşirken, o günkü operasyon da dönemin ABD Başkanı George Bush ile Başbakan Erdoğan arasında yapılan yüz yüze görüşmeden sonra start almıştı. 

21 Şubat 2008’de “Güneş Operasyonu” adı verilen saldırının startı, basına kar giysili askerlerin fotoğraflarının servis edilmesiyle verildi. Türk medyası, Türk ordusunun verdiği bilgilerle saldırının her anını servis etti. Gazetelere “İnlerine girdik”, “Bitirdik” manşetlerinin atıldığı Zap saldırısı, sadece 9 gün sürdü. Bitirildiği 29 Şubat’ta objektiflere yansıyan askerlerin bitkin halleri durumu özetliyordu. Zap’a giren ama çıkamayan ve her taraftan kuşatılan askerler, kamuoyundan gizlense de büyük kayıplar verdi.

Çekilebilmekle övündü

9 günün sonunda yaşanan geri çekilme çok konuşuldu. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın sarf ettiği sözler, Zap hezimetini gözler önüne serdi. Operasyon sonrası Milliyet gazetesinin sorularını yanıtlayan Büyükanıt, erken çekilme ve hükümetin çekilmeden haberi olmadığı yönündeki eleştirilere, “Erken çekildi diyorlarsa gitsinler orada bir 24 saat kalsınlar...” sözleriyle yanıt verdi. Büyükanıt’ın “Tereyağından kıl çeker gibi gerçekten çok güzel bir çekilme yaptık” sözleri, askerin Zap’taki durumunun özetiydi. Askerin bu başarısızlığını AKP iktidarı fırsata çevirerek, Gülen Cemaati ile birlikte ordu içindeki Ergenekon ve ulusalcılara yönelik operasyonlara başladı. 

13 yıl sonra

Zap saldırısının en başından itibaren başarısız olacağını ve sonuç alamayacağını savunan Kürt halkı ve siyaseti, o dönemi “Siwar hatin peya çûn (Atlı geldiler, yaya gittiler)” sözleriyle tanımladı. Türk ordusu, 13 yıl sonra Zap’a yine kapsamlı bir sınır ötesi operasyon başlattı. Şiddetli çatışmalarla sürüyor. Çatışma bölgesinden gelen bilgilere göre, Türk ordusu oldukça zorlanıyor ve 13 yıl önce yaşadığı sonla karşılaşma ihtimali yüksek. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.