Zeynep Celaliyan’dan haber yok

Kadın Haberleri —

Zeynep Celaliyan

Zeynep Celaliyan

  • Mayıs ayından bu yana 4 farklı cezaevine sürülen Zeynep Celaliyan’dan ailesi haber alamıyor.

İran’da, Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) üyesi olmaktan 14 yıldır tutulu olan Zeynep Celaliyan’dan ailesi ve yakınları aylardır haber alamıyor. 

Siyasi Tutuklular Sendikası’ndan açıklama

Siyasi Tutuklular Sendikası’nın aktardığı bilgilere göre, son olarak Yezd Hapishanesi’nde sürgünde olan Zeynep’ten Mayıs ayından bu yana hiç bir haber yok. İran yönetiminin Zeynep’in izini kaybettirmek için Yezd, Kirmanşah, Urmiye ve sonra yine Yezd Hapishanesi’ne sevk ettiğini kendilerinin de takip etmeye çalıştıklarını kaydeden sendika, endişeli olduklarını duyurdu.

Celaliyan’ın, korkunç bir durumla karşı karşıya olduğunu düşündüklerini belirten sendika, tıbbi ihtiyaçlarında karşılanmadığını kaydetti.

Af Örgüt’ünden mektup

Zeynep Celaliyan’ın koşullarına ilişkin geçtiğimiz Şubat ayında Uluslararası Af Örgütü, İran Yargıtay Başkanı İbrahim Reisi’ye mektup göndermişti. Af Örgütü mektubunda, İran İstihbarat Bakanlığı’nın Celaliyan’a tıbbi destek ve ailesine yakın bir hapishaneye nakledilmesi karşılığında, kameralar önünde itiraflarda bulunmasını, geçmişte yaptığı siyasi faaliyetlerden ötürü pişmanlık duyduğunu söylemesinin dayatıldığını yazdı.

Özgürlüğe uyanan kadın diz çökmez

Zeynep Celaliyan ise yazdığı son mektubun şöyle demişti: “Ey zalimler, gördünüz ve izliyorsunuz, biz kadınları katlederek, işkence ederek, hapsederek haklarımızdan alıkoyamayacağınızı göremiyorsunuz? Bir kadın özgürlüğe uyandığında hiçbir baskı ona diz çöktüremez.”
Son bir yıl içerisinde dört farklı cezaevine sürülen Celaliyan’dan Mayıs ayından bu yana haber alınamıyor.

İdam cezası verilmişti

14 yıl önce İran’da tutuklanan Zeynep Celaliyan’a idam cezası verilmiş, ancak toplumsal baskılar nedeniyle İran yargısı, geri adım atmak zorunda kalarak infazı gerçekleştirmemiş, cezayı ömür boyu hapise dönüştürmüştü.

JINNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.