Zindandan yeni bir Kürtçe roman

Kültür/Sanat Haberleri —

Ramazan Kıran

Ramazan Kıran

  • Türk zindanlarında 29 yıldır rehin tutulan Ramazan Kıran’ın Kürtçe romanı "Xuşîl- Ber bi Jiyaneke Nû Ve" Amed Kürt Enstitüsü Yayınları’ndan çıktı. 488 sayfalık romanda Kürt Özgürlük Hareketi’nin 40 yıllık uzun mücadelesi karakterler şahsında anlatılıyor.

ARAT ARARAT/MÜNSTER

Romana adını veren "xuşîl", Kurdistan’da derelerde yetişen ve kesildiğinde süt akıtan bir bitki. Yazar romanda bu bitkinin anısını okuyucuyla paylaşıyor.

Amed Kürt Enstitüsü yayınlarından çıkan ve Berdan Matbaacılık tarafından basılan romanı yazar Ramazan Kıran, Evdirrehaman Çawîş (Elîyê Dirêj), Tekin Kızılay, M. Nuri Özbay, M. Emin Çelik, Lokman Ilhan, Hacer Adet, Keriman Yılmaz, Gülcan Konat, Gulnaz Karataş, Beritan (Xarpêt), Gurbetelli Ersöz, Garip Cenan, Mehmud Guden, Guhpêl, Kenco Baytar, Abdullah Kıran, Nucan Serdoz, Nûda Karker şahsında tüm devrim şehitlerine ithaf etmiş.

Ramazan Kıran’ın "Leyla" adlı öyküsü de 2021 yılında Basel’de yapılan 28. Hüseyin Çelebi Şiir ve Öykü yarışmasında Kürtçe öykü dalında birinciliğe layık görülmüştü. 

 

 

29 yıldır zindanda

Ramazan Kıran’ın Almanya’nın Münster kentinde yaşayan kardeşi Cihan Kıran ile abisinin kitabı ve sağlık durumuna ilişkin görüştük. Cihan Kıran kardeşinin 29 yıldır zindan olduğunu belirterek şunları söyledi: "Ramazan heval bu romanı ile yaşanmışlıkların en derin duygularını muhteşem bir şekilde halkımıza sunuyor. Dışarıdaki yaşamı yakın takibi ile içerdeki en zor koşulları yaşanılır hale getirmesi onun yaşam felsefesi olmuştur. 29 yıllık süre zarfında annesi Nezira, babası Ömer, amcası Memet ve kuzeni Zero’yu (Şervan) kaybetti. En acı olanı da annemizin cenazesine ekonomik nedenlerden dolayı katılamamasıydı."

Hasta tutsaklar listesinde

Kardeşinin 1995 yılında şehir çalışmaları esnasında yapılan bir ihbar sonucu Iğdır’da tutuklandığını ve dönemin Erzurum DGM’sinde yargılanıp müebbet hapis cezasına çarptırıldığını hatırlatarak şunları belirtti: “Sırasıyla Erzurum, Adana Ceyhan, Amasya, Kırklareli ve şuan Bolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde kaldı. Kardeşim ayrıca hasta tutsaklar listesinde yer alıyor. 2010 yılında beyninde kis tespit edilmesine rağmen tedavi edilmesi engellendi. Reflu hastalığı nedeni ile 17 yıldır ilaç kulanıyor. Abimin ülser, migren, sinüzit, buyun fıtığı, hemoroid, el ve ayak bileklerinde romatizma hastalıkları da mevcut."

Cihan Kıran kitabı temin etmek isteyenlerin 017684016848 numaralı telefon üzerinden sipariş verebileceklerini de aktardı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.