'Kayıp Bir Kürt ve Alevi Aydını:Doğan Kılıç’ kitabı çıktı
Kültür/Sanat Haberleri —

Kayıp Bir Kürt ve Alevi Aydını: Doğan Kılıç
- İbrahim Bulak’ın Erzincan’da doğup Oslo’da gömülen Doğan Kılıç Şıhhesenanlı’nın hayatını konu ettiği ''Kayıp Bir Kürt ve Alevi Aydını: Doğan Kılıç'' kitabı geçtiğimiz günlerde Nûbihar Yayınları’ndan çıktı.
Kürtler ve Aleviler arasında bir dönemin tanınan aydınlarından olmasına rağmen zamanla unutulan Doğan Kılıç (1927-2004) Türkiye’de bulunduğu yıllarda birçok ilke imza attı. Dersim Katliamı’nda yaşamını yitirenler için giriştiği hukuki mücadele, Cumhuriyet tarihindeki ilk Türkçe-Kürtçe gazete Roja Newe’yi ve ilk Alevi gazetesi Ehlibeyt Yolu’nu yayımlaması, Türkiye’den Mustafa Barzani ile görüşen ilk gazeteci olması kitapta yer alan ilklerin birkaçı. Kitap, hayatı katliam, hapis ve sürgün üçgeninde geçen Doğan Kılıç’ın Erzincan’da başlayıp Oslo’da son bulan hayatının izini sürüyor.
Yazar İbrahim Bulak kitap hakkında gazetemize şunları söyledi: ''Doğan Kılıç hakkında şimdiye kadar neredeyse tek kaynak kitap ile aynı başlığı taşıyan 2019 yılında Yeni Özgür Politika’da çıkan yazımdı. Daha sonra da ona dair araştırmalarım devam etti ve nihayetinde bu kitap ortaya çıktı. 1960’lı yıllarda Türkiye’de başlayan Kürt ve Alevi aydınlanması söz konusu olduğunda adı mutlaka anılan bir şahsiyet.'' HABER MERKEZİ















