'10 yıllık utanca son verin’

Kadın Haberleri —

Tertip Komitesi, Paris

Tertip Komitesi, Paris

  • Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen 3 Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez için 7 Ocak 2023’te bir yürüyüş düzenlenecek. Tertip Komitesi, “Devlet sırrını kaldırın! 10 yıllık utanca son verin!” çağrısıyla yapılacak yürüyüşe Avrupa’nın birçok ülkesinden katılımın olacağını duyurdu.

SELMA AKKAYA /PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te O9 Ocak 2013’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan, Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez şehadetlerinin yıl dönümünde yapılacak olan anma, eylem ve mitinglerle anılacak. Ocak ayı boyunca yapılacak eylem, anma ve mitingler için son hazırlıklar devam ederken, bugün (18 Aralık) eylem takvimini duyurmak için Tertip Komitesi bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ve Fransa Kürdistan Demokratik Toplumu (CDK-F) Merkezi’nin ortaklığında gerçekleştirilecek olan eyleme ilişkin Tertip Komitesi’nin açıklamasında, 7 Ocak günü Paris’te yapılacak büyük yürüyüşün Avrupa çapında katılımla gerçekleşeceği duyuruldu. 

Katliamın üzerinden 10 yıl geçti

Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezinde yapılan basın toplantısında şunları kaydedildi: “9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te 3 Kürdistanlı kadın devrimci; Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez yoldaşlarımızın alçakça bir saldırı sonucu katledilmelerinin 10. yılını karşılıyoruz. Kürt halkının ve özelde de Kürt kadınlarının özgürlüğü için mücadele eden bu 3 kadın öncümüze yönelik yapılan bu insanlık dışı saldırı; Faşist Erdoğan’ın talimatı ile, yine yerel güçlerin açık ve gizli desteği sonucu, Türk istihbarat güçleri tarafından gerçekleştirilmiştir”.

Paris Katliamı kara bir lekedir

Saldırının üç Kürt kadın şahsında tüm Kürt kadınlarına ve dünya kadınlarına dönük gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, “Bu katliamı planlayan, kararlaştıran ve gerçekleştiren faşist Türk devletini, yine bu katliama açık ya da gizli destek ve onay veren, sessiz kalan ve sorumluların açığa çıkmasına engel olan tüm güçleri büyük bir öfke ile lanetliyoruz” denildi. 

“9 Ocak Paris katliamı tarihe kara bir leke olarak geçmiştir” tespitinin yapıldığı açıklamda devamla şunlar kaydedildi: “Bu olayı gerçekleştirenleri biz Kürt kadınları olarak çok iyi tanıyoruz. Bu güçleri, 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılan ve 15 Şubat 1999’da korsanca kaçırılan Önderimiz Abdullah Öcalan’a yapılan NATO komplosundan tanıyoruz. Bu güçleri, Türk devletinin Kürdistan’da gerillalarımıza, halkımıza karşı kullandığı kimyasal silah saldırılarına verdikleri onaydan tanıyoruz. Tüm bu saldırıları gerçekleştiren Türk devleti kadar tüm NATO üyeleri de bu katliamın sorumlularıdır. Paris katliamının 10. yılında bu güçleri bir kez daha kınıyoruz.”

Adalet hala karanlıktadır

Katliamın aydınlatılmasından ve sorumluların açığa çıkarılıp yargılanmasından Fransa devletinin sorumlu olduğu belirtilen açıklamada; 10 yıldır Fransa devleti tarafından somut ve ciddi bir adımın atılmadığı ifade edildi.

Tertip Komitesi şöyle dedi: “Adalet hala karanlıktadır. O yüzden bu 10. yılda diyoruz ki; devlet sırrını kaldırın! 10 yıllık utanca son verin!”

Katliamın hesabının sorulacağı ifade edilen açıklamada devamla, “Bu yıl da, katliamın 10 yıldır aydınlatılmamasının büyük öfkesiyle ve mücadele kararlılığıyla alanlarda olacağız. Başta Fransa’da yaşayan Kürdistan halkı ve kadınları olmak üzere, 4 Ocak 2023 tarihinden başlayarak 9 Ocak 2023 tarihine kadar eylemsellik içinde olacağız” denildi.

Eylem takvimi

Tertip Komitesi yapılacak eylemlerin takvimini de açıkladı. Eylem takvimi şöyle:

*4 Ocak Çarşamba günü, Kürdistan Enformasyon Bürosu önünde Kürdistanlı kadınlar ve dostları adalet eylemi yapacak. 

*7 Ocak Cumartesi günü Avrupa çapında kitlesel adalet yürüyüşü gerçekleştirilecek.

*9 Ocak Pazartesi günü Kürdistan Enformasyon Bürosu önünde, Paris Belediyesi’nin düzenleyeceği resmi törenle 3 Kürt kadın devrimci anılacak.

Birçok ülkesinden katılım olacak

Tertip Komitesi açıklamasının sonunda, “ Tüm halkımızı, kadınlarımızı ve dostlarımızı, yine adalet ve özgürlük talebi olan tüm halkları bu eylemlerimize en güçlü şekilde ve ilk günkü öfke ve kararlılığımızla katılmaya çağırıyoruz” dedi. 

7 Ocak’ta düzenlenecek olan eyleme Almanya, Hollanda, İsviçre, Belçika ve Fransa’nın birçok kentinden katılım olması bekleniyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.