100 yıl da geçse özgür olacağız 

Yurt Dışı Haberleri —

Lozan Konferansı

Lozan Konferansı

  • Kürdistan’ı bölen Lozan Antlaşması’nın 99’uncu yıldönümünde tüm parçalardan Kürt örgütleri Lozan’da buluştu. Antlaşma’nın imzalandığı salonda yapılan konferansın açılış konuşmasını yapan KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus, “Kürt halkını inkar eden ve ülkemizi 4 parçaya bölen bu antlaşmayı asla kabul etmeyeceğiz, 100 yıl da geçse de özgürlüğümüzü kazanacağız” dedi. 

ERDOĞAN ZAMUR /LOZAN

Kürdistan’ı bölerek işgalci ülkelerinin insafına terk eden Lozan Antlaşması’nın 99’uncu yıldönümünde tüm parçalardan Kürt örgütleri, Lozan’da buluştu.

Lozan Anlaşması’nın 99’uncu yıldönümünde 57 siyasi parti ve kurum ile çok sayıda aydın, siyasetçi, sanatçı ve akademisyen bir konferansta buluştu. Konferans dün Ripponne Meydanı’nda Antlaşma’nın imzalandığı Rumine Sarayı’nda yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan konferansın divanında KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, Aziz Memli, Dilşah Osman ve Blase Jabbar Ferman yer aldı. 

Kürtler ihanete uğradı

Konferansın ev sahibi olarak katılımcıları selamlayan ve açılış konuşmasını yapan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmet Karamus ise konuşmasında Lozan Antlaşması’nın üzerinden 99 yıl geçtiğini belirterek bu konferansta bütün Kürdistani kurumların ve şahsiyetlerin Antlaşma’ya karşı duruşlarını ortaya koyacağını ifade etti. Karamus, “99 yıl önce bu salonda Kürdistan ve Kürt halkı inkar edilmişti. Bugün burada birçok siyasi örgüt ve şahsiyetler hazır bulunuyor. Biz bu anlaşmayı kınıyoruz. 1923’te Türk devletiyle bu kirli antlaşmayı imzalayanlar da Kürtlere ihanet etmişlerdir. Bu antlaşma ile ortaya çıkan duruma karşı 100 yıldır savaşıyoruz, bu Kürt halkını inkar eden ve ülkemizi 4 parçaya bölen bu antlaşmayı asla kabul etmeyeceğiz, 100 yıl da geçse de özgürlüğümüzü kazanacağız” dedi. 

Ahmet Karamus

 

Rojava Devrimi savunulmalı

Lozan Antlaşması’na ilişkin hazırlanan bir sinevizyon gösterimi ardından ilk konuşmayı Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nden Abdulkadir Ömer yaptı. Ömer yaptığı konuşmada işgalci Türk devletinin Rojava Devrimi’ne yönelik tehditlerinin ve saldırılarının devam ettiğine vurgu yaparak “Yeni bir Lozan olmaması için Rojava Devrimi savunulmalıdır" dedi.

Kürtler eski Kürtler değil 

Ardından söz alan KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ise konferansın toplanmasının önemine değinerek, şimdiki Kürtlerin yüzyıl önceki Kürtler olmadığının altına çizdi. 

İşgal ve ihaneti reddediyoruz

Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E adına konuşan Zozan Serhat ise Kürt kadınları olarak artık işgali ve ihaneti kabul etmeyeceklerini ifade etti. Serhat "Bu salonda Kürdistan 4 parçaya ayrıldı. Bugün biz 4 parçada Kürtler bir araya geldik. Artık Kürtler ölmemeli, uçaklarla bombalanmamalı. 

Sonuç bildirgesi yayımlanacak

Konferans gazetemizin baskıya girdiği saatlerde parti ve kurum temsilcilerinin konuşmalarıyla devam ediyordu. Konferansın sonunda bir sonuç bildirgesi yayınlanacak. Sonuç bildirgesinde Lozan Antlaşması’na karşı kurulan komitenin önümüzdeki bir yıllık programının da açıklanacağı öğrenildi. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.