18 ayda 8 bin hekim istifa etti

  •  Son 18 ayda yaklaşık 8 bin hekim görevlerinden istifa etti; hekimlerde yüzde 10-15’lere denk gelen ciddi bir sayı. Yurt dışına gitmek için TTB’ye yılda bin başvuru yapılıyordu, şimdi aylık başvuru bu kadar. Bu tabloya dikkat çeken TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Onur Naci Karahancı, ”Bu kadar kötü bir sağlık yönetimi var” dedi.

MASİS HESKİF/ANKARA

İktidarın yanlış sağlık politikasının salgınla birlikte zirve yaptığına işaret eden TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Onur Naci Karahancı, istifa eden hekimlerin oranının yüzde 15’lere ulaştığını; yurt dışına gitmek isteyenlerin sayısının da yılda binden ayda bine yükseldiğini söyledi.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Doktor Onur Naci Karahancı ile hekim ve sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunları ve toplum sağlığını konuştuk. İktidarın salgına karşı kötü bir sınav verdiğini belirtin Karahancı, ”Her sağlık bakanlığı gibi Türkiye’deki bakanlık da salgın hastalıkları ile ilgili eylem planlarını her sene hazırlıyor. Bizdeki sağlık bakanlığı da sözde hazırlamıştı ama ortaya çıktı ki bu sadece kâğıt üzerindeydi. Salgın boyunca yaşamamız için gerekli maskeler, giysiler, çalışma alanlarının yanı sıra dinlenme hakkı bile yoktu. Bugüne kadar salgınlar her zaman birinci basamakta engellendi, birinci basamakta baş edildi ama bu iktidar korona salgınını hastanelerde karşılamayı tercih etti, çünkü birinci basamakla ilgili gerçek bir hazırlıkları, koruyucu sağlık çalışmaları yoktu” dedi.

TÜİK yayınlamaktan çekiniyor

Bu durumun sonucu olarak da hastaneye yığılan hastaların ve koruyucu ekipmanı olmayan, çok yoğun çalıştırılan sağlık çalışanlarının yaşam haklarının ihlal edildiğinin altını çizen Karahancı, ”Bu süreçte sadece Sağlık Bakanlığı değil, devlet politikasıyla baş etmeye çalıştık. Sonuç olarak da fazladan binlerce ölümle karşı karşıya kaldık. Bu ölümlerle ilgili Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her sene veri yayınlar fakat bu dönem bunu yayınlamaktan dahi çekindiler” şeklinde konuştu.

Hekimler istifa ediyor

Hekim ve sağlık çalışanlarının istifalarına işaret eden Karahancı, istifaları sadece salgın dönemine bağlamamak gerektiğini, iktidarın 20 yıla yakındır yanlış götürdüğü sağlık sisteminin sonucu olduğunu kaydetti. Karahancı, şunları ifade etti: ”Bu iktidar döneminden beri sağlık çalışanlarında ciddi bir tükenmişlik hali var. Her dönem sağlıkçıları tüketen bir politika yürüttüler. Salgınla beraber de özellikle hekim ve sağlık emekçilerini yıprattılar. Sağlık emekçilerini küçücük binalarda ya da işte son dönem kurdukları çok sağlıksız şehir hastaneleri gibi doğal havalandırması dahi olmayan hastanelere doldurdular. Hem sağlıkçıları hem de toplumu o mekanlarda yalnız bıraktılar. Hekimleri değersiz hissettirdiler. Hekimlerin istifaları ve devlet politikalarından kaçışının en önemli sebebidir.”

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Onur Naci Karahancı

Yılda değil de ayda bin hekim

Hekimlere KHK’lerin, güvenlik soruşturmaların reva görülmesinin de yurt dışında çıkmalarına sebep olduğunu kaydeden, Karahancı şunları paylaştı: “Hekimlerin yurt dışında çalışabilmesi için Türk Tabipleri Birliği’nden alması gereken ve her sene yaklaşık bin tane verdiğimiz ‘iyi hal belgesini’ son dönemde her ay yaklaşık bin civarında veriyoruz. Bu da aslında durumun geldiği vahim noktanın bir göstergesi.

İstifa oranı yüzde 15’lerde

Yine son 18 ayda yaklaşık 8 bin hekim görevlerinden istifa etti. Bu çok ciddi, bu rakam hekimlerde yüzde 10-15’lere denk geliyor. Bu kadar kötü bir sağlık yönetimi var. Bu kafayla da giderlerse sorunlar daha da kronikleşecek.”

Tükenmiş ve yalnız hissediyor

Sağlıkçılar tüm bu sorunlara dikkat çekmek için, iktidarın sağlık politikalarını protesto etmek için geçtiğimiz günlerde İstanbul’dan Ankara’ya ”Beyaz Yürüyüş” gerçekleştirdi. Bu yürüyüşe Kars’tan katılan Karahancı, yürüyüş öncesi birçok ilde sağlık çalışanları ve tabip odalarıyla bir araya geldiklerine işaret ederek, ”Bu toplantılarda en net gördüğümüz şey tükenmiş, kendisini yalnız hisseden bir sağlık emekçisi profili olduğu” dedi.

Bıçak kemiği deldi geçti

Sağlık Bakanlığı’nın Ankara’da kendileri ile görüşmemesine ilişkin de konuşan Karahancı, hekimlerden kaçtığını söyledi. Karahancı, şunları ekledi: “Durum vahim. Bizim en önemli iki vurgumuz var; birincisi sağlık emekçilerinin özlük hakları, ikincisi toplum sağlığı. Bıçak kemiği deldi geçti, bizi böyle bir döneme soktular. Bu kadar haksızlıkla, vurdum duymazlıkla mümkün değil yol yürüyemezler. Onlar da bunun farkında.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.