20 yıllık SGDF yasa dışı ilan edildi

Müslüm Koyun

Müslüm Koyun

  • Altı aydır tutuklu olan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) MYK Üyesi Müslüm Koyun’un davasında 20 yıllık SGDF ile Suruç’ta DAİŞ saldırısında yaşamını yitiren Polen Ünlü adına kurulan gençlik merkezi yasa dışı ilan edildi. Suruç, Ankara katliam şehitlerini anmak, yaz kampı yapmak da suç sayıldı.

ERDOĞAN ALAYUMAT

Eskişehir merkezli İstanbul, Ankara, İzmir, Isparta, Hatay, Kayseri ve Çanakkale'de 30 Nisan’da yapılan operasyonlarda 10 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 8’i serbest bırakılırken Sude Çağlar ve o dönem Yeşil Sol Parti Eskişehir Milletvekili Adayı olan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) MYK üyesi Müslüm Koyun “Örgüt üyeliği” suçlaması ile tutuklanarak cezaevine gönderildi. Sude Çağlar bir sürede sonra yapılan ara duruşmada tahliye edilirken açılan bu davanın tek tutuklusu Müslüm Koyun, Eskişehir H Tipi Cezaevi’nde tutuluyor.

 

Müslüm Koyun

 

Yeşil Sol adayı iken tutuklandı

Koyun, 4 yıl önce Kurdistan’ın Batman kentinden üniversite eğitimi için Eskişehir’e gitti. Koyun’un Kürt olması ve devrimci mücadelede aktif rol alması kısa sürede devletin hedefine girmesine neden oldu. Koyun, Eskişehir’de Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren Polen Ünlü adına kurulan Gençlik Kültür Merkezi çalışmalarına aktif katıldı ve merkezin kurulmasında rol üstlendi. Kentte hak ihlallerine karşı yapılan eylemler nedeniyle defalarca gözaltına alındı. 14 Mayıs seçimlerinde Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nden (Yeşil Sol Parti) Eskişehir 3’ncü sıra milletvekili adayı oldu. Seçim çalışmalarının yoğun olduğu bir dönemde, 30 Nisan’da yapılan operasyonda gözaltına alındı ve 3 Mayıs’ta “örgüt üyesi olmak” iddiası ile tutuklanarak Eskişehir H Tipi Cezaevine gönderildi. Hakkında hızla iddianame hazırlanan Koyun’un ilk duruşması 14 Eylül tarihinde görüldü.

 

SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı

 

Hakları gasp edildi

SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı, Müslüm Koyun’un yoldaşlarından, 7 aylık tutsaklık ardından cezaevinden yeni tahliye oldu. Müslüm’ün cezaevinde 6 ayını geride bıraktığını belirten Danacı, “Yürütülen güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek görüş hakkı elinden alındı” dedi. Müslüm’ün cezaevinde maruz kaldığı baskıları da hatırlatan Danacı, “Havalandırma hakkı verilmiyor. Günde 12 saat kullanması gereken havalandırma hakkını sadece 2 ya da 3 saat kullanabiliyor. İletişim hakkı gasp edilmiş. Kendisine gönderilen mektupları verilmiyor. Günlük yayın yapan gazeteler verilmiyor ve haber alma hakkı engelleniyor. Cezaevinde politik tutsaklar olmasına rağmen koğuşa geçme talebine cevap verilmiyor” diye konuştu.

 

Avukat Doğukan Taşdan

 

DAİŞ’e karşı savaşanları anmak suç

Avukat Doğukan Taşdan, müvekkili hakkında açılan soruşturmanın 2022 yılında açıldığını ve soruşturmanın gizli yürütüldüğünü belirttti. Müvekkili hakkındaki dinleme ve teknik takibin yasadışı olduğunu ifade eden Taşdan, “Gizli bir soruşturma yürütülmüş ancak bu soruşturmanın nedenleri ve soruşturmayı yürütmek için savcılığa herhangi bir kanıt sunulmuş değil” dedi. Koyun’a yöneltilen suçlamaların tümünün katıldığı eylem ve etkinlikler olduğunu ifade eden Taşdan, DAİŞ’e karşı savaşırken yaşamını yitirenler için yapılan anma etkinliklerinin de suçlama konusu yapıldığını belirtti.

Polen’in derneği yasa dışı ilan edildi! 

Suruç’ta şehit düşen Polen Ünlü adına kurulan Polen Gençlik Kültür Merkezi’nin de yasadışı bir dernek gibi gösterildiğini ifade eden Taşdan, bu derneğin devletin yasaları çerçevesinde kurulduğunu ve faaliyetlerinin sürekli denetlendiğini belirtti. Avukat Taşdan, müvekkilinin 1 Mayıs işçi bayramı, Ankara Gar katliamı anmasına katılmasının da suçlama konusu yapıldığını ifade etti.

20 yıllık SGDF yasadışı ilan edildi

2004 yılında kurulan yaklaşık 20 yılıdır siyasi faaliyet yürüten SGDF’nin de polis fezlekesinde ve dava dosyasında “yasadışı bir yapı” gibi gösterildiğini bilgisini paylaşan Taşdan, “Müvekkilim SGDF MYK üyesi, bunu bilmeleri için çok derin bir araştırmaya gerek yok. Çünkü sürekli kongrelerini ve düzenli toplantılarını alan bir yapı. Bu yapının yönetim kurulu üyelerinin hepsi devlet tarafından zaten biliniyor” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıllarda SGDF tarafından organize edilen yaz kampı faaliyetlerinin de suçlama konusu yapıldığını dile getiren Avukat Taşdan, “Dosyanın en absürt suçlaması SGDF genel kurulunun suçlama konusu yapılması. SGDF genel kurulu, örgüt propagandası ve örgüte eleman kazanmakla suçlanıyor” dedi.

Duruşma 24 Ekim'de

Dosya ile ilgili hukuki bir yorum yapılamayacağını ifade eden Taşdan, “Çünkü dosya hukuki değil. Dolayısı ile hukuki bir yorum yapılamaz. Örneğin dosyada dernek ve federasyonları yasadışı gibi gösteriyor. Bu dernekler yasadışıysa neden kapatılmıyor. Neden her yerde lokalleri var. Bu bile dosyanın ne kadar boş bir dosya olduğunu gösteriyor” dedi.

6 aya yakın bir zamandır Eskişehir H Tipi Cezaevinde olan Müslüm Koyun’un ikinci duruşması 24 Ekim Salı günü Eskişehir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.