2023’e kadar savaş yetkisi

  • Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Kürtlere karşı savaşı Irak ve Suriye’nin resmi sınırlarından sürdürmeye yetki veren tezkere, AKP, MHP ve İYİ Parti oylarıyla kabul edildi. 

 

Irak ve Suriye’de asker bulundurma ve sınır ötesi operasyon yapmaya dair Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verilen yetki iki yıl daha uzatıldı. Meclis Genel Kurulu’ndaki oylamada hazır bulunan HDP’li 56 milletvekili ‘hayır’ oyu kullandı. Görüşmelerde CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, tezkerenin süresinin iki yıl uzatılmasına dair eleştirilerini şöyle sıraladı: “2023 yılının Haziran ayında yapılması gereken normal seçimlerde mi yapılmayacak yoksa? Bu tezkerenin süresi 30 Ekim 2023 tarihine kadar uzatılıyorsa bu halk iradesinin bir sonraki seçimde iş başına gelecek olan yasama ve yürütmenin, hak ve hukukunun gasbı anlamına gelmektedir. Tezkerelerin süresini uzatmakla ömrünüzü uzatmaya mı çalışıyorsunuz? Korkunun ecele faydası yoktur; geliyor gelmekte olan, gidiyor gitmekte olan.”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Irak ve Suriye tezkeresine “hayır” diyeceklerini açıkladı. Özel, “34 evladımız şehit edildiğinde açıklamayı Hatay Valisi’ne yaptıranların bize ders verecek hakkı yoktur” dedi.

Tezkere, AKP, MHP ve İYİ Parti oylarıyla kabul edildi. İYİ Parti ve DEVA’dan bazı vekiller de CHP ve HDP ile birlikte ‘hayır’ dedi.

Daha sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla gelen Lübnan’da bulunan askerlerin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına dair tezkerenin görüşmelerine geçildi. O tezkere de kabul edildi.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.