22 bin nüfuslu ilçe ilk hedeflerinden 

  • Türk iktidarının yeni işgal saldırısı için ilk hedefleri Til Rifet ve Minbic. Önce Til Rifet'i işgal edip rejimi ve Şehba'yı bloke ederek Minbic'e yönelmek istiyor. 

 

Türk ordusu, önceki gün öğleden sonra Şehba Kantonu'nun Til Rifet ilçesine bağlı 16. Komün'ü SİHA'yla bombaladı; 7'si çocuk 9 kişiyi yaraladı. Türk ordusu, 2 Aralık 2019'da da benzer bir saldırıyla 8’i çocuk 10 kişiyi şehit etmişti. Til Rifet ilçesinde yaklaşık 22 bin kişi yaşıyor, bunların 7 bini Til Rifet’in sakinleri, geri kalanı ise topraklarından sürülen Efrînlilerden oluşuyor. Til Rifet, Halep’in kuzeyi ve 20 kilometre yukarısında bütün bağlantı yollarının geçtiği bir nokta. 

Til Rifet İlçe Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Henan, Türk iktidarının Til Rifet ve Minbic’i işgal etmekte ısrarcı olduğunu gösterdiğini belirterek, "Bölge devletlerine tavizler veriyor. Şam hükümetinden yardım istiyor. Paralı çetelerle bölgeyi boşaltmaya çalışıyor” dedi. Henan, uluslararası toplumun ve göçmenlerle ilgili hukuki ve insani kuruluşların sessiz kalmasını eleştirdi. 

Türk ordusunun 27 Temmuz’da Tel Rifet’e yönelik bombardıman nedeniyle aralarında çocukların da olduğu 6 kadın yaralanmış, 17 yaşlarındaki Fahima Reşo ise yaşamını yitirmişti. Şerawa ilçesi ve El-Şahba kantonunda meydana gelen bombardımanın detayları anlatan 41 yaşındaki Lamia Hasen, “Yurdumuzdan edildik ve geçim kaynaklarımızı kaybettik. Geçimimizi sağlamak için tarım arazilerinde çalışmak zorunda kaldık. O sırada yanımıza bir top mermisi düştü. Hiçbir şey göremedik. Bombardıman nedeniyle hepimiz yerlere düştük; bir anda kadın ve çocukların çığlıklarını duyduk” dedi. Kısa bir süre sonra vücudundaki şarapnel parçasını hissettiğini ifade eden Lamia Hasen, “Şarapnellerden biri bacağıma ve biri sırtıma çarptı. Hemen Tel Rifet'teki bölge hastanesine kaldırıldık. Hastane yaralıları kurtarmak ve gerekli ilaçları sağlamak için tüm imkanları sağladı” diye konuştu.

Bombalama anında çalışan 14 yaşındaki Roksen Raşo, o anları gözyaşlarıyla şöyle dile getirdi: “O anda ne yapacağımı bilemedim. Halep'te tedavi için hastaneye kaldırılan ablam Fahima Rasho'nun dumunun ağır olması beni şok etti. Annem de vücudundan yaralandı."

Fahima Rasho, 1 Ağustos Pazartesi günü Halep Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.