3. Yol fikriyatı toplumsallaştı

HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek

HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek

  • HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, HDP Kongresi'ndeki katılım ve mesajların, HDK’nin ve HDP’nin 3. Yol fikriyatının/paradigmasının toplumsallaştığını gösterdiğini belirterek, "Bu fikriyat ciddi anlamda bir toplumsal mutabakat oluşturdu” dedi. 

Kongre zemininin, aslında bir kez daha cumhuriyet öncesi oluşturulan o çoğulcu kurucu meclisin fotoğrafının ta kendisi olduğunu kaydede HDK Eşsözcüsü Çiçek, "Bütün kimlikleri, eşit, adil, birbirini tanıyan, saygı gösteren ama özgürlük, demokrasi, eşitlik ve adalet ilkeleriyle buluşturan bir Türkiye fotoğrafıydı” deyi konuştu. 

HDP, kapatma davası, siyasi soykırım operasyonları ve iktidarın saldırılarının derinleştiği bir ortamda, on binlerin katılımıyla 3 Temmuz’da 5. Büyük Kongresi’ni gerçekleştirdi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, HDP kongresinde açığa çıkan sinerji ve öne çıkan mesajları, MA'dan Ergin Çağlar'a değerlendirdi. Çiçek, kongre salonunda ortaya çıkan fotoğrafla cumhuriyetin bugüne kadar yok saydığı, inkar ettiği ve hala tasfiye etmeye çalıştığı halkların, “Biz Kürdistan ve Türkiye’nin en hakiki gerçeğiyiz. Bu gerçeği inkar edemeyeceksiniz, kaybedeceksiniz” mesajını verdiğini söyledi.  

HDP’nin kongresi sonrası HDK olarak görevlerini, açmazlarını ve gücünü güncelleyeceklerini vurgulayan Çiçek, “On binler ‘Biz bu partiyi kapattırmayacağız. Bu partiyi kapatsanız da bu oyunu bozacağız. Er ya da geç bu faşist saldırıları püskürteceğiz’ dedi. Ortaya çıkan iradenin mesajı tamamen buydu” dedi.

Resmi dünyanızın dışındayız

"HDK’nin ve HDP’nin ‘3. Yol’ fikriyatı, paradigması toplumsallaştı. Bu fikriyat ciddi anlamda bir toplumsal mutabakat oluşturdu” diyen Çiçek, hem iktidara hem de muhalefete “Biz sizin resmi dünyanızın dışında başka okumalarda yapıyoruz” şeklinde bir mesaj verildiğini belirtti. Çiçek, “Kongre zemini aslında bir kez daha cumhuriyet öncesi oluşturulan o çoğulcu kurucu meclisin fotoğrafının ta kendisiydi. HDP’nin ortaya çıkarmak istediği görüntü tam da buydu. Bütün kimlikleri, eşit, adil, birbirini tanıyan, saygı gösteren ama özgürlük, demokrasi, eşitlik ve adalet ilkeleriyle buluşturan bir Türkiye fotoğrafıydı” şeklinde konuştu.

Öcalan ile bağ kurulmuştur

Çiçek, Kongre'deki binlerin Öcalan vurgusunin, bir kez daha iktidara da muhalefete, devletçi tüm kesimlere şunun gösterdiğini vurguladı: "Öcalan bir hakikattir, Öcalan Kürt halkının önderidir, demokrasiyi savunanların örgütsel lideridir. Sayın Öcalan ile halklar arasında gönül bağı, bilinç bağı ve ideolojik bağ kurulmuştur. Kongre bu bağlılığın daha fazla geliştirilmesinin işaretidir.”
İktidara yakın yazarlar ve kanatlardan Öcalan ile görüşme yapılacağı ddialarına değinen Çiçek, bu iddiaların devletin özel savaş politikasının bir parçası olduğunu belirtti. 

Kürtleri statüsüz bırakma hedefi

AKP’nin yeni bir yüzyılda Kürtleri tekrar statüsüz bırakma hedefinin olduğunu söyleyen Çiçek, bu kapsamda Madrid’de gerçekleştirilen NATO Zirvesi’ne işaret etti. Çiçek, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik taleplerine karşı sergilemiş olduğu siyasi tutumunun da bu hedef doğrultusunda olduğunun altını çizdi. NATO ve küresel güçlerin, yıllardır Kürt sorununu çözümsüz bırakma hedefinin devam ettiğini ifade eden Çiçek, “Sayın Öcalan ve Kürt Özgürlük Hareketi'nden tarihsel olarak intikam almalarının ve saldırılarını arttırmalarının temel nedeni, Öcalan’ın ve Kürt halkının küresel güçlerin oyunu bozmuş olmasıdır. Avrupa’dan ve Ortadoğu’dan HDP’nin kongresine gelen delegasyonların birlikte verdiği fotoğraf bunu gösterdi. Kürtlerin verdiği mücadele enternasyonalist bir mücadeleye dönüştü. HDP kongresinde delegasyonların kalkıp ‘sizin mücadeleniz kazanırsa biz de kazanırız, siz kaybederseniz biz de kaybederiz’ sözleri bu gerçeğin somut halidir” dedi. 
 
Örgütsel form zorunluluğu
 
AKP iktidarına karşı en fazla direnen ve bedel ödeyen kesimlerin başta Kürt halkı olmak üzere ezilen ve ötekileştirilen tüm kesimler olduğuna dikkat çeken Çiçek, şunları ekledi: “Kongreden yola çıkarak hedefler belirlememiz gerekiyor. HDP yeni mücadele döneminde kamuoyuyla paylaştığı deklarasyonun bir benzerini bir ‘toplumsal örgütleme programı’ oluşturarak bunu hayata geçirecek örgütsel bir form ortaya çıkarmak zorunda. Faşist iktidarın hala kandırmaya çalıştığı demokrat muhafazakarlar; restorasyoncuların hala yedek gücü olarak elinde tutmaya çalıştığı başta Aleviler olmak üzere demokratların hepsini HDP ve HDK’nin 3. Yol mücadelesinin içinde örgütlememiz gerekiyor. Yani onların alanını daraltan ve kendi toplumsal zeminimizi genişleten bir hat, ittifak örgütlediğimiz oranda göreceksiniz ki bu iki sistem odaklı güç de deşifre olacak.” İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.