34. Mîhrîcan Hannover’de

Kültür/Sanat Haberleri —

34. Mîhrîcana Govendên Kurdistan

34. Mîhrîcana Govendên Kurdistan

  • Arkasında büyük bir mirası alarak günümüze gelen ve asimilasyona karşı Kürt kültüründe önemli bir kilometre taşı olan Mîhrîcan’ın bu yıl 34’üncüsü Hannover kentinde düzenleniyor.

M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Avrupa’da yaşayan Kurdistanlıların en uzun soluklu kültür ve sanatsal festivali Mîhrîcan "Kültürümüz Kimliğimizdir" motosuyla 27-28 Mayıs tarihleri arasında Almanyanın Hannover kentinde düzenleniyor. Bu yıl 34’üncüsü yapılacak olan Mîhrîcana Govendên Kurdistan’a Almanya, İsviçre ve Fransa'dan 23 grup katılacak.

Tertip Komitesi’nden Leyla Ekinci, "Mîhrîcan, Hozan Sefkanlardan, Hozan Mizgînlerden günümüze uzanan, diasporadaki Kürtlerin en uzun soluklu festivali" dedi. Mîhrîcan’ın Kürt yöresel kıyafetlerinin, takılarının tanıtıldığı bir defile özelliği taşıdığını da ifade eden Ekinci, "Kürt kültürünü tanıtarak aynı zamanda halklar arasında bir köprü görevi görüyor" diye konuştu.

18 Mayıs’a kadar

Ekinci, "Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Duisburg başta olmak üzere birçok kentte festivali organize ettik. Bu sene ise festival Hannover’de düzenlenecek" dedi.

Kurdistan’ın farklı yörelerinden Kürt halk oyunlarının yarışacağının Mîhrîcan’da, bu yıl Kürt kültürünü araştırma dalında ödül de verilecek. Leyla Ekinci, "Yarışmaya Almanya, Fransa ve İsviçre’den 23 grubun yanı sıra Lübeck’ten misafir bir çocuk grubu da katılacak. Folklor, giyim-kuşam, dil, yöresel tatlar, takı gibi Kürt kültürünü araştırma dalındaki yarışmaya katılmak için 18 Mayıs’a kadar başvuru yapılabilecek" dedi.

 

 

Kültürümüzü tanıtacağız

Festivalin ilk günü 27 Mayıs Cumartesi günü, yüzlerce genç rengarenk ulusal giysileri, şal u şepikleri, al yazmaları, davul zurna ve erbaneleri ile Hannover merkez tren istasyonu önünde toplanarak geleneksel Mîhrîcan yürüyüşüne katılacak. Ekinci, "Burada yapılacak olan yürüyüşle adeta bir gökkuşağını andıran rengarenk elbiselerimizle, davul ve zurna eşliğindeki halaylarımızla kadim kültürümüzü tanıtacağız" dedi.

23 grup katılıyor

28 Mayıs Pazar günü yapılacak yarışmada ise 23 grup farklı yörelerin halk oyunlarını sergileyecek. Mîhrîcana Govendên Kurdistan’a katılacak olan gruplar ve oynayacakları yöreler şunlar:

Govenda Bêrîvan (Wesel) Semsûr yöresi; Evîna Welat Bi Hev re (Basel) Bedlîs yöresi, Koma Zarokên Rojê (Wesel) Amed; Koma Kaniya Spî (Celle) Amed; Koma Feraşîn (Berlin) Agirî; Koma Nûdem (Kiel) Riha; Govenda Arya-Mara (Köln) Riha, Koma Demhat (Zürich) Wan; Koma Kulîlkên Welat (Duisburg) Midyad; Koma Şehîd Delîl Çiyager (Berlin) Wan; Govenda Şehîd Serhat (Lerthe) Wan; Govenda Rojbîn (Paris) Riha; Koma Laleş (Celle) Colemerg; Koma Şiyar (Salzgitter) Weranşar; Govenda Nergizên Çiya (Den Haag) Gimgim; Govenda Baran (Koln) Bedlîs; Govenda Romanî (Köln) Qers; Govenda Ar (Wupertal) Çewlîk; Kome Dersim (Dortmund) Agirî.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.