3’üncü Konferans Qamişlo’da yapılacak

Kadın Haberleri —

  • Ulusal birlik çalışmalarını sürdüren kadınlar, 3’üncü Kürt Kadın Konferansı'nı Qamişlo’da gerçekleştirecek.

Kürt kadınları, ulusal birlik çalışmalarına yeni bir ivme kazandırdı. Bu amaçla, bu yıl 15 Mayıs'ta düzenlenen Rojava Kürt Kadınları Danışma Meclisi toplantısında 3’üncü Kürt Kadın Konferansı’nın gerçekleştirilmesine ilişkin karar alındı. 

Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuşan kongre hazırlık komitesi üyesi Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Koordinasyon üyesi Stêra Qasim, konferansın Qamişlo’da yapılacağını söyledi. 

“Rojava’da bir kadın devrimi var” diyen Stêra Qasim, kadınların mücadeleleri ile dünyadaki bütün kadınlara örnek olduklarını söyledi. Konferansın bu dönemde yapılmasının önemine değinerek "Şu anda Türk devleti Kürdistan'ın dört bir yanına saldırılar düzenliyor, Kürdistan'ın işgalci devletleri ihlaller yapıyor. Bu kongrenin bir an önce yapılması önemli" dedi.

‘Kürt kadınları birliği sağlayabilir’

Stêra Qasim, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınlar tarih boyunca toplumda önemli bir rol oynadı, bu nedenle ciddi ve birleşik bir duruş sergileyebilmemiz için bir an önce kongre toplamamız önemliydi. Saldırılara karşı kadınlar gösteriler düzenledi. Kürt kadınları Kürt ulusal birliğinin inşasını sağlayabilir. Çünkü kadınlar Kürdistan'da barışın simgesidir.” 

 "Kürt tarihi kadın mücadeleleriyle dolu, dolayısıyla kadınların tavrı tüm Kürdistan'ı olumlu yönde etkiliyor ve Kürdistan Ulusal Kongresi'nin yapılmasında değerli bir adım olacak” diye belirten Stêra, “2017 yılında da Başûrê Kurdistan'ın Süleymaniye kentinde bir kadın istişare toplantısı düzenleyerek kongreyi gerçekleştirmeye hazırlandık” şeklinde konuştu. 

Neden gecikti?

2019 yılındaki Girê Spî ve Serêkaniyê’ye yönelik saldırılar öncesi Dêrik’te hazırlık komitesinin bir toplantı yaptığını söyleyen Qasim, kongrenin toplanamamasının nedeninin Türk devletinin aralıksız devam eden saldırıları olduğuna söyledi. Kongrenin acil toplanmasının bir ihtiyaç olduğunun altını çizerek “Kürdistan'ın bu kongreye ihtiyacı var, çünkü Kürdistan Türk devletinin soykırım saldırıları altında. Kürt ulusal birliğini sağlamak için bu kongreyi yakında toplayacağız" dedi. 

Kürt ulusal birliğinin sağlanması için kadınlar, daha önce de Diyarbakır ve Hewlêr’de bir araya gelmişti. ANHA/QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.