5 yılda 40 kez ceza

Songül Korkmaz

Songül Korkmaz

  • Yerine kayyum atanan Batman Belediye Eşbaşkanı Songül Korkmaz'a son 5 yılda katıldığı eylemler gerekçe gösterilerek 40 kez idari para cezası kesildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü'nün tarafından 2016'dan bu yana kentte yapılmak istenen açıklama, yürüyüş ve mitinglerin neredeyse tamamı, Olağanüstü Hal (OHAL), "pandemi" ve "valilik yasağı" gerekçe gösterilerek engelleniyor. Bu süre içerisinde yapılan eylemlere katılan kişilere ise idari para cezaları kesildi. Birçok kişiye bu süreç içerisinde 5, 10 ya da 17 kez para cezası kesildi. Yerine kayyum atanan Batman Belediye Eşbaşkanı Songül Korkmaz hakkında ise 40 kez idari para cezası kesildi. 

Kendisine kesilen ceza miktarının 11 bin 300 TL olduğunu kaydeden Korkmaz, bu cezalardan 13 tanesini ödediğini diğerlerine ise itiraz ettiğini söyledi. Yaptığı itirazlar sonucu 3 cezanın geri çekildiğini kaydeden Korkmaz, cezaların anayasal zeminin bulunmadığını belirterek, “Anayasa’nın 26. maddesinde ‘Herkes düşünce ve kanaatlerini söz yazı resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir’ diyor. Biz de hükümete eleştirilerimizi demokratik bir biçimde ifade ettiğimiz için bu cezalarla yüz yüze kaldık” dedi. 

Kendisine kesilen cezalar arasında İpek Er’e tecavüz eden ve ölümüne neden olan uzman çavuş Musa Orhan’ı ve İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesine yönelik protestolara katılmak olduğunu belirten Korkmaz, “Bu cezalar iktidarın kadın mücadelesinden ne kadar korktuğunun göstergesidir. Batman’da uzun bir süredir eylem ve etkinlikler izne bağlanıyor ya da yasaklanıyor ama bunlar genelde sadece bizim için geçerli. Topluma öncülük eden herkese ve özellikle kadın kimliğine karşı bir saldırı hali var. Bu saldırı bazen dava, bazen de idari para cezaları ile çoğu kez de fiziki bir şekilde gerçekleşiyor. Kadınların kazanımlarına saldıran iktidar, buna karşı alana çıkan, itiraz eden kadın istemiyor. Bundan kaynaklı çok yönlü bir saldırı durumu gelişiyor. Benimle birlikte diğer kadın arkadaşlarımıza da para cezaları kesiliyor. Tüm saldırılara karşı geri adım atmayacağız" şeklinde konuştu. MA/BATMAN

Tutsak eşbaşkan tedavi edilmiyor

Silivri Cezaevi’nde tutulan Cizre eski Belediye Eşbaşkanı Aydın Budak tedavi edilmiyor. 
Silivri 7 Nolu Kapalı Cezaevi 5B koğuşunda kalan Cizre eski Belediye Eşbaşkanı Aydın Budak’ın sağlık problemleri yaşadığı öğrenildi. Son 8 aydır diş tedavisi olması gereken Budak’ın tedavi edilmediği ve mevcut dolgu dişlerinin de düştüğü, beslenmekte zorluk yaşadığı belirtildi. Budak’ın daha önce geçirdiği mide ameliyatı nedeniyle sol elinde uyuşma olduğu ve fiziksel olarak işlevini yerine getirmediği kaydedildi. Budak'ın sağlık sorunlarına rağmen tedavi edilmediği ve Fethullah Gülen Grubu soruşturmasından yargılananların koğuşuna koyulduğu öğrenildi.
Budak'ın durumunu Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. İmir, Budak’ın durumuna dair Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na da dilekçe verdi.

Üç dakikada ceza talebi

Dr. Şeyhmus Gökalp'in “silahlı örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davada, beyanları dosyanın temelini oluşturan tanığın ifadesini değiştirmesine rağmen hakkında ceza istendi. 
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Şeyhmus Gökalp hakkında açık tanık Hicran Berna Ayverdi’nin ifadeleri üzerine “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın 3. duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Gökalp, duruşmada avukatları Ziynet Özçelik, Kerem Altıparmak, Barış Yavuz ile birlikte hazır bulundu. 
Duruşmayı, aralarında TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, TTB eski Başkanı Eriş Bilaloğlu, TTB eski Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, TTB Toplum ve Hekim Dergisi editörü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Yüksek Onur Kurulu üyeleri, Ankara, İzmir, İstanbul, Batman ve Amed Tabip Odaları başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin bulunduğu kalabalık bir heyet ile HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz takip etti. 

Savcı cübbeye gerek duymadı

İddia makamında yer alan savcının cübbesini giymeden yerini aldığı görülen duruşma, kimlik tespitiyle başladı. Mahkemenin önceki celsede tanık Hicran Berna Ayverdi’nin Özel Veni Vidi Hastanesi’nde hangi yıllar arasında çalıştığı konusunda hastaneye yazılan ve Diyarbakır TEM Şube Müdürlüğü’nden Gökalp’e ait dijital materyaller üzerinden yapılan inceleme raporunun gönderilmesine ilişkin yazdığı müzakerelere yanıt verildiği görüldü. 

DTK kongresine katılması suç

Mahkeme başkanının söz verdiği iddia makamı, Gökalp’e ilişkin hazırladığı mütalaasını yazılı olarak mahkemeye sundu. Mütalaada, “DTK Delege Kartı” bulunan Şeyhmus Gökalp’in DTK Olağanüstü Kongresi’ne ve DTK 8. Olağan Kongresi’ne katılması suç delili olarak gösterildi. 
Gökalp’e yönelik Emniyet’teki ilk ifadesinde "DTK Sağlık Komitesi'nde yer aldığını” söylese de davanın bir önceki duruşmasında dinlenen Hicran Berna Ayverdi'nin “suçlamaya konu olaylara tanık olmadığını ve başkasından duyduğunu” beyan etmesine rağmen mütalaaya ilk ifadesi konuldu. Gökalp’in “PKK’nin ideolojisini benimseyerek örgütün gayesi doğrultusunda bilerek ve isteyerek çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluk arz eden eylemlerde bulunduğu” gerekçesiyle “silahlı örgüt üyeliği” ile üst cezalandırılması ve yurt dışına çıkış yasağının devam etmesi talebinde bulunuldu.
 Gökalp’in avukatları, yazılı sunulan bu mütalaaya karşı süre talebinde bulundu. Mahkeme başkanı, süre talebini kabul ederek duruşmayı karar vermek üzere 19 Kasım’a erteledi. 
 

Oldukça kısa süren duruşmanın ardından TTB yöneticileri, Şeyhmus Gökalp ile birlikte adliye binası önünde açıklama yaptı. TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, şunları söyledi: "Halkımıza 5 dakikada sağlığı reva görenler, 3 dakikada bir hukuku reva görmüş olacaklar ki bir otur-kalk duruşması; savcının cübbesini giymediği ve mütalaasını sadece yazılı olarak verdiği duruşmayı izledik. Bir celseyi tamamen buharlaştırmış, mütalaasını işlememiş bir savcıyla karşı karşıyayız.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.