8 yaşındaki Amara: Gerillaya nefes olmaya geldim

Yurt Dışı Haberleri —

Foto: Şahin Bozlar

Foto: Şahin Bozlar

  • Düsseldorf’ta on binleri buluşturan eyleme katılan 8 yaşındaki Amara yaşından büyük bir olgunlukla vicdanı olan herkese seslendi: "Biz gerillaya nefes olmak için buradayız. Türk devletinin saldırıları bitene kadar eylem yapmalıyız."

Haber: ROBÎN ARJÎN/ERDOĞAN ZAMUR/SABRİ BÖLEK/DİREN DİCLE EREN

Türk devletinin kimyasal saldırılarına karşı aylardır eylemlerin yapıldığı Avrupa’da geçtiğimiz hafta sonu görkemli eylemlere imza atıldı. Almanya, Fransa, Hollanda, İsviçre ve Belçika’dan Kurdistanlılar ve dostlarını buluşturan Düsseldorf eyleminde on binlerce kişi bir araya geldi. Protesto gösterilerinde Türk devleti ile saldırılarına sessiz kalan uluslarası güçlere öfke vardı. Kurdistan’ın dört parçasından Kurdistanlıları, farklı kimlik ve inançları, Türkiyeli sol hareketleri, enternasyonalist dostları kimyasala karşı tek yürek hale getiren eyleme katılan 7’den 70’ye herkes gerillanın direnişi etrafında kilitlendi ve bu saldırılar sona erinceye kadar alanları terk etmeyeceğini yüksek sesle haykırdı.

Amara Mustafa

Çağrısıyla birçok kişiyi de getirdi

Eylem öncesi onlarca kurum ve şahsiyet Düsseldorf buluşması için çağrı yapmıştı. Bunlardan birisi de 8 yaşındaki Amara Mustafa’ydı. Dijital medya üzerinden herkesi eyleme davet eden Rojavalı Amara, Belçika’nın Liege kentinden annesi ve erkek kardeşiyle birlikte yürüyüşe gelmiş, yaptığı çağrıyla çok sayıda kişinin de eyleme katılmasına vesile olmuş. Rheinweisen’de kitlenin toplandığı alanda sahneye davet edilen Amara, "Hepiniz hoş geldiniz. Onlar bizim düşmanımız, biz gerillaya nefes olmak için buradayız. Türk devletinin saldırıları bitene kadar eylem yapmalıyız" diye seslendi.

Kemal Kum

Sesimizi duyurana kadar

Kimyasalla katledilen gerillaların fotoğraflarının, saldırıyı protesto eden döviz ve pankartların taşındığı eylemde kiminle konuştuysak hepsi öfkeli ve alanları terk etmemekte kararlı. Fransa’nın başkenti Paris’ten Düsseldorf’a gelen Kemal Kum’un mesajı net: “Türk devleti insanlık suçu işliyor. İnsan hakları, demokrasi diyen Avrupalı kurumlar da buna sesini çıkarmıyor. Gerilla direniyor, biz de direneceğiz. Onlar sesimizi duyana kadar durmayacağız."

İskender Agirî

Her yerde direneceğiz

Aynı kentten İskender Agiri’nin Türk devletine öfkesi ses tonuna yansıyor. "Tayyip Erdoğan ve Türk devleti bilsin ki bu direniş asla bitirilemez. Apocular her yerde direnecek ve kazanacak. Kürt halkı da artık eskisi gibi değil. Her yerde direnecek" diyen Agiri, sözlerini "İnadına Biji Serok APO” diyerek bitirdi.

Sercan Kobanê

Kahramanlarımız için buradayız

Eyleme çok sayıda Kürdistanlı sanatçı da katıldı. Sanatçılardan Sercan Kobanê gerilla direnişini selamlayarak başladı konuşmasına ve şöyle devam etti: "Türk barbarlığına karşı direnen kahramanlarımıza sahip çıkmak için buradayız. Türk barbarlığı ve ona sessiz kalanlara karşı hepimiz alanlarda olmalı, gerillaya sahip çıkmalıyız."

Dilan Örs

Dünya sessizliğini boz

Ozan Cane ise "Avrupa devletlerini Kürt halkının çocuklarının katledilmesi karşısındaki sessizliğini kınıyorum. Saddam da Kürtleri kimyasal ile katlederken dünya sessiz kalmıştı. Kürtler artık 4 parçada birliğini sağlamalıdır" dedi.

Yanında kızı Dilan Örs de var. Bir dönem o da annesi gibi Türk devleti tarafından rehin tutuldu. Sessizliğe tepkili olan Örs, "Dünya bu vahşet karşısında daha ne kadar sussacak? Ölenler sırf Kürt olduğu için mi bu kadar sessiz kalıyorlar?!" diyerek tepkisini dile getirdi ve ekledi: "Bu vahşete karşı sesimizi yükseltelim. Düsseldorf önemli bir cevap oldu."

Aziz Karçın

Vahşete sessiz kalmayın

Münster’den gelen Pazarcıklı Aziz Karçın ise "Gerillaya dönük kimyasal saldırılar kabul edilemez. Bunun insanlıkta yeri yoktur. Bu bir vahşettir. Bu vahşet karşısında sessiz kalamazdım” sözleriyle, Düsseldorf’taki eyleme katılma nedenini açıkladı.

Fekreddin Abdi 

Gerilla etrafında kenetlenelim

Yürüyüşe gerilla elbisesiyle gelen Qamişlolu Fekreddin Abdi de gerillaya destek vermek için yürüyüşe katıldığını belirtti.  "Kimyasal saldırılara karşı artık 'Edi Bese' dememiz lazım" diyerek, Kürt halkı gerilla etrafında kenetlenmeye çağırdı.

Tunay Yılmaz

Tüm Kürtler ayağa kalkmalı

Fransa’dan gelen Ağrılı Tunay Yılmaz ise vicdanlı herkese seslenerek "Onurlu her Kürt  insanlık suçuna karşı alanlarda olmalı. Bütün Kürtler birlikte ayağa kalmalı Türk devletinin saldırılarını durdurmalıyız” çağrısında bulundu.

Adalet Rojhelat

Direnişe sahip çıkalım

Eyleme Düsseldorf’tan katılan Adalet Rojhelat ise Doğu Kürdistan’ın Sine kentinden. Beyaz tulumu ile yürüyüş kolunun en önünde yerini alan Adalet, "Kimyasal saldırıyı bir Kürt kadını olarak kabul etmediğini göstermek için buradayım” dedi. İran’daki direnişe de sahip çıkma çağrısında bulunan Adalet, PJAK adına sahneye çıktığında "Weletekam" ezgisini seslendirdi.

Diyar Kurdî

KDP suça ortak olma

Avrupa’daki eylemin başkentlerinden birisi de Londra’ydı. Güney Kürdistanlı Diyar Kurdî ise Türk devletinin savaş suçuna ortak olan KDP’ye tepki gösterdi. "Gerillanın direnişini kıramayanlar kimyasala başvuruyor. Kimyasala karşı çıkmak ahlaki bir duruştur. KDP ise bu ahlaki duruştan yoksun ve işgalcilerin insanlık suçuna ortak oluyor" diyerek ekledi: "Artık bu suça ortak olma ve Türk devletine karşı tavır al."

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.