ABD adını koydu

ABD Başkanı Joe Biden

ABD Başkanı Joe Biden

  • Beyaz Saray, ilk kez “Türkiye Hükümeti / Goverment of Türkey” ibaresini kullanarak, Türk devletinin Rojava’daki saldırılarının oluşturduğu tehdidin altını çizdi ve bölgedeki ‘acil durum’ halini bir yıl uzattı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın imzasının bulunduğu açıklama şöyle: “14 Ekim 2019'da 13894 sayılı Başkanlık Kararnamesi ile Başkan, Uluslararası Acil Durum Ekonomik Güçler Yasası uyarınca, ülkenin ulusal güvenliğine ve dış politikasına yönelik olağandışı ve olağanüstü tehditle başa çıkmak için ulusal bir acil durum ilan etti.

Suriye ile ilgili durum ve özellikle Türkiye Hükümeti'nin kuzeydoğu Suriye'ye askeri saldırı düzenlemesi, DAİŞ’in yenilgiye uğratma mücadelesini baltalamakta, sivilleri ve bölgenin güvenliğini tehlikeye atmakta ve daha fazla tehdit oluşturmaktadır. (Bu durum) Bölgedeki barışı, güvenliği ve istikrarı baltalamak ve ABD'nin ulusal güvenliğine ve dış politikasına alışılmadık ve olağanüstü bir tehdit oluşturmaya devam etmektedir. Bu nedenle, 14 Ekim 2019 tarih ve 13894 sayılı Kararnamede ilan edilen ulusal acil durumun 14 Ekim 2023 tarihinden sonra da yürürlükte kalması gerekmektedir. Ulusal Acil Durumlar Yasası uyarınca Suriye'deki duruma ilişkin 13894 sayılı KHK ile ilan edilen ulusal acil durumu 1 yıl uzatıyorum.”

Beyaz Saray'ın resmi internet sitesine konulan 12 Ekim 2023 tarihli açıklamanın ardından Tek tarafı da bir açıklama yaptı. Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiz imzasıyla yapılabilen açıklama şöyle: “ABD’nin bu tür tek taraflı tasarruflarda bulunmak yerine Türkiye’nin Suriye’ye istikrar kazandırıcı ve bu ülkenin bütünlüğünü önceleyen politikalarını anlayarak desteklemesi, iki müttefikin köklü ve değerli ilişkilerine daha çok yakışacaktır. Bu çerçevede, ABD’nin bölücü terör örgütü ile angajmanını sonlandırmasını, 17 Ekim 2019 tarihli ortak açıklamanın hükümlerini yerine getirmesini bekliyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.