Abluka altında göç

  • Askeri ablukanın aylardır sürdüğü Bilbês ve Bana köylerinde yurttaşlar, hayvanlarını satıp göç ediyor.

 

 

Şirnex’in Elkê (Beytüşşebap) ilçesinin Bilbês köyüne bağlı Red Deresi, Öküzburun Tepe, Siyahçeşme Dere, Ballı Deresi bölgelerine yönelik askeri saldırılar gerekçesiyle 29 Temmuz-4 Ağustos ile 8-23 Ağustos tarihleri arasında iki kez köye giriş ve çıkışlar yasaklandı. Türk askerleri, karardan sonra  evlere baskın düzenleyerek köylüleri gözaltına aldı. Havadan ve karadan askeri sevkiyatın yapıldığı köyde, kırsal bölgeler havadan bombalandı, yurttaşların evlerinden çıkışları ile hayvanların köyden çıkarılması yasaklandı. Köydeki askeri abluka ile fiili yasaklar devam ederken, yurttaşlar, abluka, yasak ve baskılar nedeniyle göç edeceğini söyledi. 

Bilbês köyü sakinleri, “Köyün kırsalında halen askerler var.  İstedikleri zaman köyün içine gelip evleri arıyorlar. Köyün ev olan kısımları hariç her yer yasaklı, bu yüzden hayvanlar için otları toplamamıza izin verilmedi. Bu yüzden birçoğumuz erkenden hayvanlarını sattı, kalanlar da şimdi satıyor. Hayvanları satanlar köyden ayrılmak zorunda kaldı. İnsanları zorunlu göçe ve köy boşaltmaya mecbur bıraktılar. Köyde 30 ev vardı ama şu anda sadece 20 ev kalmış. Kışın 5-6 aile köyde kalıyordu. Onlar da kalmayacak” dedi. 

Basa ilçesine bağlı Bana köyünde de Temmuz’un sonunda başlayan askeri abluka sürdürülüyor. Köylülerin bahçelerine gitmesi tamamen yasaklanırken, geçimini hayvancılıkla sağlayan köylüler, hayvanlarını başka köylere götürmek zorunda bırakıldı. Köylüler, izin alarak bahçelerine gittiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Köy üç aydır askeri abluka  altında. İzin istemedikçe bahçelerimize giremiyoruz. Bahçelerde yapılan çalışmalar bittikten sonra yasak kaldırıldı. Yasak kalktıktan sonra izin alarak bahçeye giren birçok kişinin pirinç tarlası domuzlar tarafından ziyan edilmişti. Şimdi izin alarak gidiyoruz ama artık kimse bahçeye çıkmıyor. Bahçe zamanından yasak kalmadığı için şu anda kalkması da pek önemli değil.”

Sürekli yasak

Şırnak Valiliği tarafından sık sık kentin birçok kırsal bölgeler “Özel güvenlik bölgesi”, kent merkezi ve ilçelerde ise 15 günlük eylem ve etkinlik yasakları ilan ediliyor. Valilik, son 10 ayda kentte farklı tarihlerde toplam 24 gün “eylem ve etkinlik” yasağı, Cûdî ve Gabar dağları ile Besta Bölgesinde 75 gün “özel güvenlik bölgesi”, köylerde ve kırsal kesimlerde ise 52 gün boyunca “sokağa çıkma yasağı” ilan edildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve demokratik kitle örgütlerinin kentte yaptığı eylem ve etkinlikler de sık sık valiliğin ilan ettiği yasaklar gerekçesiyle engelleniyor. Bu engellemelerin yanı sıra baskıların son halkası, HDP Cizîr İlçe Örgütü’ne dönük polis baskını oldu. Nitekim son iki yılda parti binası üç kez polislerce basıldı. 

İki kişi tutuklandı

Şirnex’ın Cizîr ve Hezex ilçelerinde 24 Ekim’de aralarında HDP Cizîr İlçe binasının da olduğu birçok adrese eşzamanlı polis baskını yapıldı. Ev baskınlarında Zelal Motor, Evin Kaynar, Umut Hakkolu ve adı öğrenilemeyen üç kişi daha gözaltına alındı. Şırnak İl Emniyet Müdürlüğünde tutulan 6 kişi, ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından bugün adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki ifade işlemlerinin ardından tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hâkimliğine sevk edilenlerden Zelal Motor ve Evin Kaynar, “Örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanırken, aralarında Yeşil Sol Parti Cizîr ilçe yöneticisi olan Umut Hakkolu ve ismi öğrenilemeyen üç kişi daha adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.  ŞIRNAK

 
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.