Açık Denizde Bir Dağ

Dünya Haberleri —

Zapatista / Foto: AFP

Zapatista / Foto: AFP

  • Zapatista Hareketi (EZLN-CCIG) “Açık Denizde Bir Dağ” bildirisiyle 5 kıtaya Zapatista delegasyonları gönderiyor. Zapatistalar Avrupa’da Kürtlerle de buluşacak. 

 

 

Zapatista Hareketi (EZLN-CCIG) “Açık Denizde Bir Dağ” bildirisiyle 5 kıtaya Zapatista delegasyonları gönderiyor. İlk delegasyon, İspanyolların 500 yıl önce bugünkü Meksika topraklarında yer alan Aztek yerli imparatorluğunun başkenti olan Tenochtitlan’ı işgal ettiği gün olan 13 Ağustos’ta Madrid’e çıkacak.

Zapatistalar, Maya yerli halkı olarak 400 yıl boyunca İspanyol sömürgecilere, 100 yıldır ise yeni sömürgeci /neoliberal mestizo Meksika ulus-devlet hükümetlerine karşı direniyorlar. Bu yüzden 13 Ağustos’ta Madrid’e çıktıklarında İspanyol halkına “Buradayız, bizi sömürgeleştiremediler. Direnmeye ve başkaldırmaya devam ediyoruz” diyecekler.

421. Filo adını alan, 4 kadın, 2 erkek ve 1 transeksüel yerlinin oluşturduğu 7 kişilik ilk Zapatista delegasyonu, adı “Dağ” (La Montaña) olan yelkenli gemi ile 3 Mayıs 2021 günü Meksika sahillerinden Avrupa istikametinde Atlas okyanusuna açıldı. “Yaşam İçin Yolculuk-Avrupa Ayağı” adını verdikleri yolculuğa başlamak için yapılan deniz yolculuğu tahmini 6-8 hafta sürecek ve 421. Filo Haziran ortalarında İspanya’nın Galiçya sahillerine vararak Avrupa’ya çıkartma yapacak.

Zapatistaların Yaşam İçin Yolculuk’la en büyük amacı kendileri gibi direnen, mücadele eden, başkaldıran halklara ulaşmak ve bir araya gelmek.

Zapatistalar aşağıdan (halk tabanı anlamında) ve soldan bir hareket olarak Avrupa’nın aşağısı ve solu ile bulaşacaklarını ifade ediyorlar. Yapılacak etkinlikler arasında halk buluşmaları, yürüyüşler, protestolar, toplantılar, paneller, konferanslar, atölyeler var; bunun yanında dans etmeye, futbol maçı yapmaya, kültürleri ve dilleri de hissetmeye gidiyorlar.

Zapatistalar Avrupa’da Kürtlerle de kucaklaşacak. Buluşmaların yerleri, tarihleri, kapsamları ve içerikleri önümüzdeki günlerde Zapatista ve Kürt Hareketleri tarafından ortak bir açıklama ile yayımlanacak.

ANF/HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.