Chiapas iç savaşın eşiğinde

Forum Haberleri —

  • ''Hükümet, halkın yaşamını, özgürlüğünü ve mülkiyetini korumak için hiçbir şey yapmadığı için, uyuşturucu kaçakçılarıyla olan ittifakı, yerli toplulukları buna karşı kendi öz savunma gruplarını oluşturmaya zorluyor.''

Subcomandante Asi Galeano

''Bir dahaki sefere açıklama olmayacak. Yani, kelimeler olmayacak, sadece eylemler olacak.''

Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusunun Yerli Devrimci Gizli Komitesi-Genel Komutanlığı yayınladığı bir bildiriyle, savaş uyarısı yaptı. EZLN Yerli Devrimci Gizli Komitesi Genel Komutanlığı adına Subcomandante Asi Galeano tarafından yapılan açıklamada, ''Bir dahaki sefere açıklama olmayacak. Yani, kelimeler olmayacak, sadece eylemler olacak'' dedi.

Öncelikle: 11 Eylül 2021'de, sabahın erken saatlerinde, Zapatista hava delegasyonu Mexico City'deyken, Chiapas eyalet hükümetine hizmet eden bir paramiliter örgüt olan ORCAO üyeleri, Patria Nueva [Yeni Vatan] İyi Hükümet Konseyi, Chiapas’ın otonom yetkilileri Sebastián Nuñez Pérez ve José Antonio Sánchez Juárez'i kaçırdı.

ORCAO, paramiliter özelliklere sahip siyasi-askeri bir örgüttür: [hükümet destekli] “sosyal programlardan” aldıkları parayla satın alınan üniformaları, teçhizatı, silahları ve mühimmatı vardır. Paranın bir kısmını kendilerine ayırıyorlar ve bir kısmını da [ORCAO'nun] sosyal programların şartlarına uyduklarını bildirdikleri için hükümet yetkililerine ödeme yapmak [rüşvet vermek] üzere kullanıyorlar. Bu silahlarla her gece Moisés y Gandhi'nin Zapatista topluluğuna ateş ediyorlar.

EZLN, bir çözüme yönelik tüm yollar denenip tüketilirken sabırla bekledi. Chiapas eyalet hükümeti yoldaşlarımızın özgürlüğünü sabote etmeye ve engellemeye çalışırken, neler olabileceğine dair nesnel bir değerlendirme yapanlar sadece insan hakları örgütleri ve ilerici Katolik kilisesiydi.

İki: Yoldaşlar sekiz gün boyunca özgürlüklerinden mahrum bırakıldı ve ardından bugün, 19 Eylül 2021'de San Cristóbal de las Casas'ın rahipleri ve San Cristóbal piskoposluğundan Oxchuc sayesinde serbest bırakıldı. Yoldaşların bir telsizi ve İyi Hükümet Konseyi'ne ait nakit altı bin peso çalındı.

Üç: İnsan kaçırma, hem kötü hükümetin yasalarına hem de Zapatista yasalarına göre bir suçtur. Chiapas eyalet hükümeti bu suçları destekleyip örtbas ederken, Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu, kaçırılanların serbest bırakılması ve suçu işleyenlerin tutuklanması ve cezalandırılması için gerekli adımları attı.

Dört: Çatışmanın bir trajediye dönüşmemesinin tek nedeni, yukarıda bahsedilen dini toplulukların, insan hakları örgütlerinin müdahalesi ve Meksika'da ve hepsinden önemlisi Avrupa'da yürütülen seferberlik ve kınamalar oldu.

Beş: Rutilio Escandón'un kötü yönetimi, güneydoğu Meksika eyaleti Chiapas'ı istikrarsızlaştırmak için mümkün olan her şeyi yapıyor: Normalista’ları şiddetle bastırıyor.

Örgütlü öğretmenler ile federal hükümet arasında yapılan anlaşmaları sabote ediyor, öğretmenleri anlaşmalara uyulmasını talep etmek için daha radikal adımlar atmaya zorluyor.

Hükümet, halkın yaşamını, özgürlüğünü ve mülkiyetini korumak için hiçbir şey yapmadığı için, uyuşturucu kaçakçılarıyla olan ittifakı, yerli toplulukları buna karşı kendi öz savunma gruplarını oluşturmaya zorluyor. Hükümet sadece uyuşturucu çetelerini korumakla kalmıyor, aynı zamanda Aldama ve Santa Martha'daki topluluklara sürekli saldıran paramiliter grupları da teşvik ve finanse ediyor.

Aşı kampanyası kasıtlı olarak yavaş ve düzensiz ve kırsal topluluklarda şüphesiz kendisinin istismar edebileceği huzursuzluklar yaratıyor. Bu arada bu topluluklarda artan covid ölümleri görmezden geliniyor.

Hükümet yetkilileri, devlet hazinesinden alabilecekleri her şeyi çalıyor, belki federal hükümetin çöküşüne hazırlanıyor ya da yeni bir partinin iktidara geleceğine bahse giriyorlar.

Şimdi de Hayat Yolculuğu'nun Avrupa faslına katılan Zapatista heyetinin gidişini sabote etmek istiyorlar. ORCAO paramiliterlerine yoldaşlarımızı kaçırmalarını emrettiler, suçu cezasız bıraktılar ve yönetilebilirliğin pamuk ipliğine bağlı olduğu bir eyalette EZLN'nin tepkisini kışkırtmaya çalıştılar.

Altı: Meksika Ekolojist Yeşiller Partisi’nin (PVEM) istediği şey, şu anda iktidarda olan rejimi istikrarsızlaştırabilmek için uluslararası yansımaları olan bir kriz tetiklemek ise cumhurbaşkanlığı yetkisini iptal etmek için referanduma gitmeliler.

PVEM, aynı eski PRI tarafından buralarda kullanılan isimlerden biri. Bazen bunun PAN, bazen de PRD olduğunu söylüyorlar ve şimdi ise Ulusal Yenilenme Hareketi [MORENA] kılığında kötü bir şekilde gizlenen PVEM olarak karşımızdalar. Ama her zamanki aynı suçlular ve şimdi 4T içinde bir “beşinci kol” olan sözde “muhalefet” hareketinin bir parçasılar.

Sorumlular şunlardır: Rutilio Escandón ve Victoria Cecilia Flores Pérez.

İstedikleri şey, federal hükümeti devirmek veya kendilerine karşı yürütülen mevcut federal cezai soruşturmalara misilleme olarak sorun çıkarmak veya 2024'te iktidar için yarışan gruplardan birini desteklemek ise, mevcut yasal kanalları kullanmalı ve Chiapas halkının hayatı, özgürlüğü ve mülkiyeti ile oynamayı bırakmalılar. Başkanlık yetkisini iptal etmek ve ateşle oynamayı bırakmak için oylama çağrısı yapmalılar yoksa yanacaklar.

Yedi: Aşağıda Avrupa'yı ve solu ve Meksika'da ve yurtdışında Altıncı'yı [Altıncı Ulusal ve Enternasyonal] Meksika elçilikleri ve konsoloslukları önünde ve Chiapas eyaletinin devlet dairelerinde protesto gösterileri düzenleyerek onların provokasyonlarına son vermesini ve ölüm kültlerinden vazgeçmesini talep etmeye çağırıyoruz. Eylem tarihi 24 Eylül 2021 Cumadır.

Eyalet ve federal hükümetlerin bu suçlar ve önceki suçlarla ilgili eylemleri ve ihmalleri göz önüne alındığında, ORCAO'daki suçlulara ve onlara sponsor olan hükümet yetkililerine adalet getirmek için gerekli önlemleri alacağız.

Bu kadar. Bir dahaki sefere açıklama olmayacak. Yani, kelimeler olmayacak, sadece eylemler olacak.

Güneydoğu Meksika'nın dağlarından, EZLN Yerli Devrimci Gizli Komitesi Genel Komutanlığı adına Subcomandante Asi Galeano.


Çeviren: Serap Güneş

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.