Ahlat Türkleştiriliyor!

  • Bedlîs, Xelat, Elcewaz, Tetwan kentlerinde Kürtlere ait ev ve arsalara el konuldu, Kürtlerin büyük bölümü Türk kentlerine göç ettirildi, Kürtçe konuşmak, Kürtçe isimler yasaklandı. Kürtlerin evlerine ve topraklarına el koyan Türk devleti, buralara Türk göçmenleri yerleştirdi.

Kürt ve Kurdistan tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Bedlîs, Türk devletinin her daim hedefinde oldu. 1925 yılında çıkarılan Şark Islahat Planı başta Bedlîs olmak üzere Kurdistan’ın onlarca kentinde uygulandı.  Bu plan çerçevesinde Bedlîs, Xelat, Elcewaz, Tetwan kentlerinde Kürtlere ait ev ve arsalara el konuldu, Kürtlerin büyük bölümü Türk kentlerine göç ettirildi, Kürtçe konuşmak, Kürtçe isimler yasaklandı. Kürtlerin evlerine ve topraklarına el koyan Türk devleti, buralara Türk göçmenleri yerleştirdi.

Özellikle bu demografik yapı değişimine en çok maruz kalan kentler ise, Xelat (Ahlat) ve Elcewaz (Adilcevaz) ilçeleri oldu. Bedlîs’e Türk devleti tarafından Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar ve Karadeniz’den binlerce aile getirilerek yerleştirildi. Türk devletinin demografik yapı değiştirme hedefi tutmayınca yeni adımlar atıldı. 1990’lılarda Bedlîs ve ilçelerinde yüzlerce köy ve mezra yakıldı, yıkıldı, binlerce insan göç ettirildi. Devletin bu politikalarına rağmen, Kürt halk göç etmedi ya da topraklarına geri döndü.

Ahıska Türkleri yerleştirildi

Bedlîs halkı, Türk devletinin yüzyıllık asimilasyon ve demografik yapı değiştirme politikasına karşı direnişini sürdürürken 2016 ve 2017 yıllarında Ukrayna'dan getirilen Ahıska Türkleri özel olarak Bedlîs'in Xelat ilçesine yerleştirildi. Bu yıllar arasında yüzlerce konut yapıldı, binlerce Ahıska Türk'ü, bu konutlara yerleştirildi. 

Xelat’ta 2014 ile 2019 yerel seçimlerinde HDP kazanmasına rağmen AKP’nin müdahalesi ve seçim hileleriyle AKP’li adaya verildi. Xelat’ta asimilasyon ve demografik yapı değişim oyunu tutmayan AKP-MHP iktidarı yeniden harekete geçti.

3 bin göçmen daha yerleştirilecek

Xelat’ta Kürtlerin topraklarına sahip çıkması ve Kürt nüfusunun ilçe de artması AKP’yi korkuttu. Daha önce Türk göçmenleri Xelat’a yerleştiren, Erdoğan Köşkü yapan AKP, Kürt korkusu yeni göçmen yerleştirme politikasını yeniden devreye koydu.

AKP-MHP iktidarı Xelat’ta Kürt nüfus yapısını yeniden değiştirmek için kent merkezi, Wan Gölü sahilinde 300 yeni konut yapıyor. Yaklaşık 3 aydır yapımı devam eden bu konutlara 3 binden fazla göçmen yerleştirilecek. 2016 ve 2017 yıllarında Ukrayna'dan getirilen 2 binden fazla Ahıska Türk'ü bu bölgeye getirilirken, aynı alana yapılan diğer konutlara da yine Ahıska Türkleri yerleştirilecek.  ANF/BİTLİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.