Ahtapot beyni insan beyni gibi!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Ahtapot / Foto:AFP

Ahtapot / Foto:AFP

  • Ahtapot beyni, insan beynine tahmin edilenden daha fazla benziyor. Yapılan yeni bir araştırma, bu gizemli canlıların zekâlarına dair yeni ipuçları da veriyor.

Ahtapot beyni, insan beynine tahmin edilenden daha fazla benziyor. Yapılan yeni bir araştırma, bu gizemli canlıların zekâlarına dair yeni ipuçları da veriyor.

İngiliz sinirbilim uzmanı Anil Seth’e göre dünya üzerinde bulunup da başka bir yerde evrimleşmiş olduklarının düşünülmesine yol açabilecek kadar yabancı duran bir canlıdan bahsetmek gerekirse bu canlı ahtapot olmalı. Hatta öyle ki, onların aslında uzaylı olduklarını iddia etmeye varan teoriler bile bulunuyor.

Bazılarının dinozorlardan bile eski olduğu bilinse de yine de bu canlıların dünyaya ait olduğunu düşünmeye yetecek kadar kanıt var. Max-Delbrück Center’dan Nikolaus Rajewsky tarafından yönetilen ekibin araştırması bunlara bir yenisini daha ekliyor.

Yapılan keşif oldukça ilgi çekici. Ekip, ahtapot beyninin sinir dokusunda insan beyni ve diğer omurgalıların beyinleriyle ortak çok sayıda mikroRNA bulunduğunu ortaya koydu. Rajewsky, bunun insanları ahtapotlara bağladığını söylüyor.

Ahtapotlar rüya mı görüyor?

Kayıprıhtım’ın Science Alert’e dayandırdığı habere göre htapotlar, birçok açıdan tuhaf varlıklar. Tıpkı diğer kafadanbacaklılar gibi oldukça zekiler. Bu canlıların beyninin neredeyse köpek beyni kadar karmaşık bir yapıda olduğu biliniyor. Hatta ahtapotların rüya gördüğünü düşündüren bulgular var ki bu durum omurgalı canlılarda hayli nadir görülüyor.

Diğer zeki canlıların aksine ahtapotların beyni yüksek oranda dağınık bir yapıda. 500 milyon küsur nöronun önemli bir kısmı kollarına yayılmış. Her kol bağımsız kararlar alma yeteneğine sahip ve kopması durumunda bile uyaranlara tepki vermeyi sürdürebiliyor. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.