AİHM, Türkiye’yi mahkum etti

Berkin Elvan ve ailesi

Berkin Elvan ve ailesi

  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gezi direnişi sırasında katledilen 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın ailesinin açtığı davada Türkiye’yi mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gezi direnişi sırasında katledilen 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın ailesinin açtığı davada Türkiye’yi mahkum etti.

Elvan’ın anne ve babası Sami ve Gülsüm Elvan ile iki kız kardeşi Gamze ve Özge Elvan, 2019'da Türkiye aleyhine AİHM’de dava açmıştı. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) yaşam hakkıyla ilgili 2 maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

AİHM gerekçeli kararında, Berkin’nin ölümüyle ilgili Türkiye’de yetkililerin sorumlularla ilgili “etkili bir soruşturma yapmamasının” insan hakları ihlali teşkil ettiği görüşüne vardı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkıyla ilgili 2.maddesin usül uyarınca ihlal edildiğine hükmeden AİHM, ölümle ilgili zamanın İstanbul Emniyet Müdürü ve Vali'nin sorumluluklarıyla ilgili Türk yetkililerin etkili bir soruşturmayı gerçekleştirmediği görüşüne vardı.

Başvuru sahiplerinin ölüme neden olan polisin daha ağır bir mahkumiyetle cezalandırılması yolundaki şikayetiyle ilgili Türkiye’de duruşmaların devam ettiği ve iç hukuk yollarını tüketilmediğine karar veren AİHM, bu konuda şu anda bir karar veremeyeceğini bildirdi.

Gezi Parkı olayları sırasında kafasına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu ağır yaralanan Belkin Elvan, 265 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitirmişti. Elvan’nın 16 Haziran 2013 tarihinde ekmek almaya giderken kafasından gaz kapsülüyle yaralandığında 45 kiloydu, hayatını kaybettiği gün ise 16 kiloya düşmüştü. STRASBOURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.