Aileler okullara başvurmalı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Heilbronn Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde çocuklar için Kürtçe dil kursu

Heilbronn Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde çocuklar için Kürtçe dil kursu

  • Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde henüz hiçbir okulda Kürtçe ders verilmiyor. Heilbronn DKTM’de çocuklara Kürtçe kurs veren Mamoste Ali Gühişki Gök, ailelere Kürtçe ders için okullara başvuru yapmaları çağrısında bulundu.

SAİT ÖZTÜRK/HEILBRONN

Almanya’nın Heilbronn kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) çocuklar için Kürtçe dil kursu veriliyor. 23 Ekim’de başlayan kursta 30 öğrenci var. Her Pazar günü saat 13.00-14:00 saatleri arasında gerçekleşen kursa 10-16 yaş arası çocuklar katılıyor.

Kurs öğretmeni Ali Gühişki Gök, “Almanya’da büyüyen çocuklara hem ana dillerinde konuşma ve yazma becerisi kazandırmak hem de kültürlerini  öğretmek istiyoruz. Kursumuz sadece dil eğitimini kapsamıyor. Derste çocuklara Kürt kültürü, edebiyatı, folkloru, Kürt ve Kürdistan tarihini de anlatacağız” dedi. 

Ana dil kimliğimizin parçası

Ana dilin bir iletişim aracı olmaktan çok daha fazla şey ifade ettiğini söyleyen Mamoste Gök, “Her dil, o dili konuşan toplumun, tarihinin taşıyıcısıdır. Ana dil ile kişi dünya ile ilk iletişimini kurmakta, dolayısıyla kişiliğinin, kimliğinin, duygusal ve zihinsel gelişiminin ayrılmaz bir parçası niteliğini taşımakta” diyerek, ana dil eğitiminin önemine vurgu yaptı. 

Kürtçeye sahip çıkalım

UNESCO’nun yok olma tehlikesi altındaki dillere ilişkin uyarılarına da dikkat çeken Gök, “Kürtçe kadim dillerden biri, güçlü bir edebiyatı, dengbêjlik gibi çok önemli sözlü geleneği var. Dilimizi koruyan sağlam folklorik değerlerimiz var. Dilimizi korumak için Türkiye’de, Kürdistan ve Avrupa’da, her alanda çalışma yürütmemiz, dilimize sahip çıkmamız hayatidir, insanidir” dedi.

Okullara başvuru yapılmalı

DKTM’deki kurs talebinin ailelerden geldiğini belirten Gök, yeni başlamalarına rağmen ilginin olumlu olduğunu söyledi. Almanya’nın birçok eyaletinde okullarda seçmeli ders olarak Kürtçenin verildiğini belirten Gök, “Baden-Württemberg eyaletinde de derslerin verilmesi için aileler, kurumlarımız okul müdürlüklerine başvuru yapmalı” çağrısında bulundu.  

Sadece 3.200 öğrenci var

Avrupa Kürdistan Öğretmenler Birliği'nin (YMK) verdiği rakamlara göre Almanya’da Kürtçe derslere sadece 3 bin 200 öğrenci katılıyor. YMK Başkanı Samir Xıdır Ebdi’nin verdiği bilgilere göre Hamburg, Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen-NRW, Rheinland-Pfalz, Berlin, Brandenburg olmak üzere 6 eyalette toplam 44 okulda Kürtçe dersler veriliyor. Dersler ağırlıklı Kurmancî, Dimilkî ve Sorani lehçelerinde veriliyor.

 

*****

Bu dilekçeyle başvurabilirsiniz

 

Mamoste Gök, okullara verilecek Kürtçe ders dilekçesi örneğini de gazetemizle paylaştı: 

 

Sehr geehrte Damen und Herren,

hiermit möchte ich mein/e Sohn/Tochter……………. ………… für den HerkunftssprachenUnterricht (HSU) kurdisch anmelden. 

 

Mir ist bekannt, dass das Land Baden-Württemberg kein HSU für die kurdische Sprache anbietet. Trotz dessen möchte ich mit dem Anmeldeformular darauf aufmerksam machen, dass auch hier in BW das Interesse besteht. Alle Kinder haben das Recht darauf, an den staatlichen Schulen ihre Herkunftssprache zu erlernen.

 

Erziehungberetichtige/r

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.