Ailelere de zulmediliyor

Türk cezaevleri/foto:AFP

Türk cezaevleri/foto:AFP

  • Türk cezaevlerindeki tutsaklar gibi onları görmek için yüzlerce kilometre yol kat etmek zorunda kalan aileleri de cezalandırılıyor. Kimisi yaşlı ve sağlık sorunları onca yolu katedip görüşe gidemiyor.
  • 71 yaşındaki Mecbure Yavuz 6 yıldır tutuklu kardeşini görememiş, “Ölmeden kardeşimi görmek istiyorum” diyor. 4 yıldır eşini göremeyen 68 yaşındaki Behiye Tanhan ise “Eşim 30 yıldır tutuklu, yılardır bu eziyeti çekiyoruz” diye belirtiyor. 

Türk cezaevlerinde rehin tutulan siyasi tutsakların yanı sıra uzak kentlerdeki yakınlarını görmek için kilometrelerce yol kat etmek zorunda kalan, yaşları ve sağlık sorunları nedeniyle görüşe gitmekte zorlanan ailelerine de eziyet ediliyor.

Yaşadıkları kentlerden uzak cezaevlerine gönderilen yakınlarını ziyaret etmekte zorlanan aileler görüşe gidemiyor. Kimileri yaşlı ve sağlık sorunları var. Ancak ailelerin, sağlık raporları ile Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvurular ya yanıtsız bırakılıyor ya da olumsuz sonuçlanıyor. Görüşe giden birçok tutuklu yakını ise hem yollarda hem de cezaevi giriş-çıkışında birçok hak ihlaline maruz kalıyor.

 

Behiye Tanhan

 

4 yıldır eşini göremiyor

Aileler kendilerine dayatılan eziyeti MA’dan Delal Akyüz’e anlattılar. İzmir Çimentepe Mahallesi'nde 1993'te gözaltına alınıp tutuklanan ve son 10 yıldır Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Cemal Tanhan’ın (68) eşi Behiye Tanhan, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 4 yıldır eşini göremediğini söyledi. Tanhan, eşinin 30 yıldır cezaevinde olduğunu anımsatarak, sağlık sorunları nedeniyle cezaevine gidemediğini belirtti. Eşinin kendilerine yakın bir cezaevine sevk edilmesi için defalarca başvuruları olduğunu ancak yanıtsız bırakıldığını aktaran Tanhan, "Eşimin tahliye olmasına az kaldı. Ancak biz yıllardır bu eziyeti yaşıyoruz. Tutuklular ailelerinin bulunduğu illerde kalsın" dedi. 

 

Ayşe Tanhan

 

Yakındaki cezaevinde kalsınlar

Tanhan’ın kızı Ayşe Tanhan da, babasını görmeye gitmekte zorlandıklarını dile getirerek, “Annemin birçok sağlık sorunu var. Türkçe bilmediği için de yollarda sorun yaşıyor. Kışları soğuk, yazları sıcak oluyor. Gidiyoruz, cezaevi önünde 3-5 saat beklemek zorunda kalıyoruz. Tutuklular ailelerinin yaşadığı yakın cezaevlerinde olmasını istiyoruz. Özellikle siyasi tutukluları kırsal bölgelerde, uzak yerlerde yapılan cezaevlerine götürüyorlar. Bu mesafelerden çok çektik" diyerek tepki gösterdi. 

 

Mecbure Yavuz

 

Ölmeden görmek istiyorum

Bolu F Tipi Cezaevi'nde bulunan 29 yıllık tutsak Suat Duman’ın (52) ablası Mecbure Yavuz (71), yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle 6 yıldır kardeşinin görüşüne gidemediğini söyledi. Yavuz, “Diyaliz hastasıyım. Haftanın 2-3 günü diyalize gidiyorum, onun dışında da kalp, şeker, tansiyon gibi çoklu hastalıklarım var. Kardeşimi görmeyi çok istiyorum. Yaşlıyım, en azından ölmeden bir kez de olsa görmek istiyorum. Ama gidemiyorum. Bize yakın gelmesi için dilekçe verdik ama getirmediler. Bize yakın bir cezaevine gelse, tek başıma da gidebilirim ama uzak olunca gidemiyorum” dedi. 

 

Cengiz Ulusan

 

Amaç yalnızlaştırmak

Edirne’de 1994’te tutuklanan Mahmut Ulusan, 10 ay önce Kocaeli Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nden Konya Ereğli T Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. Görüşe gitmekte sorun yaşadıklarını belirten kardeşi Cengiz Ulusan, ağabeyini belli aralıklarla ziyaret edebildiğini, ancak diğer aile bireylerinin şeker ve tansiyon hastalıkları ve ilerleyen yaşları nedeniyle görüşe gidemediğini söyledi. Tutsakların uzağa götürülmesinin nedeninin aile görüşlerini engellemek ve yalnızlaştırmak olduğunu vurgulayan Ulusan, “Tutuklular ailelerinin yaşadığı şehirlerde tutulmalıdır. Bu da insanların en demokratik hakkıdır. Bir insanı tutsak ediyorsun, zaten senin kontrolündedir. Evinin 5 metre yakınında olsa tutuklu için değişen bir şey olmayacak. Ama aileler için çok şey değişiyor. Çocuklarını göremeyen aileler var” dedi.

Onur kırıcı muameleler!

Cezaevlerinde de zulme maruz kaldıklarını aktaran Ulusan, “Gittiğimiz cezaevlerinde 3 defa ayakkabı çıkarıyoruz. Çıplak aramadan geçtiğimiz bile oluyor. Onur kırıcı yaklaşımlara maruz kalıyoruz" diye anlattı. İZMİR

 

*****

Yollarda can verdiler

Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan oğlunu 18 Ağustos’ta ziyaret eden Garibe Aslan, cezaevi dönüşünde meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitirdi. 21 Ağustos’ta Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Fecriye Benek’in ailesi de görüş için cezaevine giderken Meletî’de trafik kazası geçirdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.