Alevi örgütleri HDP’nin yanında

  • HDP’nin açıkladığı deklarasyon kapsamında organize edilen buluşmaya katılan Alevi örgütleri temsilcileri, deklarasyona sahip çıkılması gerektiğini belirtti.  

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 27 Eylül’de açıkladığı “Demokrasiye, Adalete ve Barışa Çağrı Deklarasyonu”nda yer alan 11 madde kapsamında çeşitli ziyaretler gerçekleştiriyor. Sahada yaptığı çalışmalarla hazırladığı deklarasyonu siyasi partiler, demokrasi güçleri, sivil toplum örgütleriyle paylaşan HDP, önceki gün de Alevi örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın katılımıyla gerçekleşen buluşma yaklaşık iki saat sürdü. Aralarında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Demokratik Alevi Derneği’nin de bulunduğu kurumların temsilcileriyle buluşan HDP, deklarasyonun nasıl hazırladıklarını, neden gerek duyulduğunu anlatarak, Alevilerin taleplerini, görüş ve önerilerini aldı. Buluşmaya katılan Alevi kurum temsilcileri, görüşmenin içeriği ve deklarasyonu değerlendirdi.

 Beklentilerini aktardılar

 Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, buluşmanın anlamlı ve olumlu olduğunu belirterek, toplantıda deklarasyona dair eleştirileri ilettiklerini ve HDP’den beklentilerini dile getirdiklerini aktardı. HDP’nin 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkardığı potansiyele dikkat çeken Kaplan, “HDP’nin Meclis’te güçlü olması Alevilerin de toplumda güçlü olması anlamına gelir. HDP’nin Meclis’e güçlü girmesi ve Alevilerden yüksek oy alması iktidar da bile söylem değişikliğini getirdi. Artık siyasi iktidar bile Alevilere ilişkin temel söylemleri dile getirir oldu. Bu da önemli bir husus” dedi.

Kaplan, Alevilerin en önemli talebinin “eşit yurttaşlık” ve barış olduğunu vurguladı.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkez Yöneticilerinden Mustafa Karabudak ise siyasi partilerin Alevileri önceleyen, sorunlarını dile getiren politikaları olmadığını belirterek, HDP’den beklentilerinin yüksek olduğunu vurguladı. Karabudak, tabandan gelen eleştirileri ve önerileri paylaştıklarını belirtti. Karabudak, Aleviler olarak yapılan buluşmadan da memnun olduklarını dile getirdi. Tek adam rejimine karşı herkesin HDP’nin deklarasyonu etrafında buluşması gerektiğini kaydeden Karabudak, “Muhalefet de sokaktaki insanlar da buradan doğru yan yana durmalıdır. Herkesin bu deklarasyona sahip çıkması gerekiyor” şeklinde konuştu.   MA/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.