Almanya grevde

Elif SONZAMANCI yazdı —

  • Toplumsal huzursuzluğun derinleştiği Almanya’da refah ülkesi kavramı da anlaşılan artık eskisi gibi sık kullanılamayacak. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde Almanya’yı itirazların yükseldiği bir dönem bekliyor.

Dünyanın başına bela olan Korona salgını, ardından Ukrayna-Rusya savaşı küresel ekonomiyi önemli ölçüde etkiledi. Özellikle yaşanan enerji krizi, sanayi alanında üretimi kısıtlayınca kriz kaçınılmaz oldu, bunun faturası da topluma kesiliyor.  

Almanya’da koalisyon 2023 yılı sonuna kadar hatırı sayılır bir süre 2024 yılı bütçesi için büyük tartışmalar yürüttü. 

Anayasa Mahkemesi, hükümetin Korona salgınıyla mücadeleye ayırdığı fakat harcamadığı 60 milyar Euro’luk bütçeyi, iklim krizi ile mücadele fonuna aktarma kararını iptal etti. 

Böylelikle 2024'ün federal bütçesinde oluşan 17 milyar euro açığın tasarruf yapılarak kapatılması kararı haliyle bir çok sektörü de etkiledi. 

Trafik lambası koalisyonunun ekonomiyi düzeltmek için tasarruf adımlarının yanında uygulamaya koyduğu kalifiye iş göçü yasası da ülkede tartışma konusu. Zira üretim modelini alaşağı eden enerji açığı, yeni arayışları getirirken, vasıflı işgücü sıkıntısı da Almanya’nın önemli sorunları arasında yer aldı.  

Almanya Başbakanı Olaf Scholz bugünlerde sık sık ekonomik büyüme için yabancı kalifiye iş gücüne dikkat çekmeye devam ediyor, fakat diğer taraftan iltica başvurularını zorlaştırarak, sınır dışı edilmeleri hızlandırmayı planlıyor. Bu ikiyüzlü bir politikadır. 

Elbette koalisyon hükümetinin dertleri (!) bunlarla sınırlı değil. 

Almanya yılı bu planlamalarla bitirirken, 2024 yılının ilk ayına da grevlerle girdi. Ülke genelinde hem tarım, hem de ulaşım alanında yapılan büyük grevler günlük yaşamın akışını büyük oranda etkiledi. 

Koalisyon bütçe kesintilerinin bir parçası olarak çiftçiler için vergi muafiyetlerini kaldırmayı ve tarımsal dizel sübvansiyonu da sonlandırmayı planlıyordu. Bu planlamaya göre Alman çiftçiler artık tarımda kullandıkları mazot için vergi indirimi almayacak ve tarım araçları otomobil vergisinden muaf tutulmayacak. Gelen tepkilerin ardından hükümet tarım araçları için vergi muafiyetinin kaldırılmasından vazgeçileceğini açıkladı. Tarımsal dizel için vergi imtiyazları ise aşamalı olarak birkaç yıla yayıldı. Fakat düzenlemeleri yetersiz bulan çiftçiler planladıkları gibi 8 Ocak’ta sokağa çıktı, yolları trafiğe kapattı. 15 Ocak’ta ise büyük bir miting planlanıyor. Tren makinistleri sendikası GDL de 10-11-12 Ocak tarihleri arasında Almanya genelinde greve gitti. GDL, vardiyalı çalışanların haftalık çalışma saatlerinin 38 saatten 35 saate indirilmesi, işçilere aylık 555 euro zam yapılmasını talep ediyor. 2023 yılı içerisinde 4 kere greve giden makinistlerin bugüne kadar talepleri karşılanmadı.

Grev dalgasının başka sektörleri de kapsayarak önümüzdeki günlerde büyümesi bekleniyor. Toplumsal huzursuzluğun derinleştiği Almanya’da refah ülkesi kavramı da anlaşılan artık eskisi gibi sık kullanılamayacak. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde Almanya’yı itirazların yükseldiği bir dönem bekliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.