Diyalog yoluyla savaş

Elif SONZAMANCI yazdı —

  • Münih Konferansının bu yılki mottosu ‘diyalog yoluyla barış’tı. Konferansın sonuç olarak ‘diyalog yoluyla daha çok savaş‘ mottosuna evrildiği ise hepinizin malumu.

Almanya ekonomisi durgun günler yaşarken, 2024 yılı büyüme tahmini yüzde 1.3’ten 0,2’ye düşürüldü. Bu darboğazdan nasıl çıkılacağının çözümleri tartışılırken, güvenlik harcamaları açısından hedefler her geçen gün daha da büyüyor.

Almanya’da son dönemlerde öne çıkan konuların başında bildiğiniz üzere askeri güvenlik konusu geliyor, sık sık burada da hatırlatıyoruz.

Nitekim 60. Münih Güvenlik Konferansı ardından özellikle askeri güvenlik konusunun altı bir kez daha kalın çizgilerle çizilmiş oldu. Her yıl yapılan Konferans’ın bu yılki mottosu ‘diyalog yoluyla barış’tı. Konferansın sonuç olarak ‘diyalog yoluyla daha çok savaş‘ mottosuna evrildiği ise hepinizin malumu.  

 Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, konferansa yönelik yaptığı açıklamada "Biz Avrupalılar kendimizi daha iyi savunabilecek bir konumda olmalıyız" diye özetledi, ki gelecek yıllarda meselenin sadece Ukrayna’yı askeri olarak desteklemekle sınırlı olmadığının altını çizdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'daki savaşı "tarihi bir dönüm noktası" olarak tanımlamış, bu kavram özellikle güvenlik tartışmalarında belirleyici olmuştu. Zira Alman ordusunun yenilenmesi için 100 milyar euroluk savunma bütçesi bu vesile ile açıklanmıştı. Bununla beraber Alman ekonomisinin, külfeti büyüyen bu harcamaları nasıl kaldıracağı, finans temininde savaş politikaları ekseninde nasıl işbirliklerine gidileceği ve ülke için önemli bir detay olan bu durumun sosyal politikalara nasıl yansıyacağı önemli bir soru işareti barındırıyordu. Örneğin yardım kuruluşlarının ya da belediyelerin barınma yerlerinde kalan evsizlerin sayısının bir yıl içinde iki katına çıktığı ifade ediliyor. Artan enflasyon ile birlikte yoksulluk oranı da artan bir ivme gösteriyor. İşçiler grevde, çiftçiler durumlarından memnun olmadığı için eylemde.

Fakat güvenlik harcamalarına yatırım kat be kat artıyor.

Nitekim öyle görünüyor ki askeri harcamalar için 100 milyar euroluk özel fon muhtemelen son olmayacak.

 Münih Güvenlik Konferansı'nda ve Süddeutsche Zeitung'a verdiği mülakatta yaptığı açıklamalarla Scholz, Federal Ordu için ayrılan 100 milyar euroluk özel fonun tükenmesinin ardından savunma harcamalarında yapılması gereken önemli artışın nasıl finanse edileceği konusunu gündeme getirdi. Bu finansmanın henüz nasıl yapılacağı konuşulmasa da Savunma Bakanı Boris Pistorius Münih'te yaptığı açıklamada "Parayı nereden bulacağımızı bilmiyorum ama buna ihtiyacımız var" demişti.

Federal Meclis askeri harcamalara yatırım konusunda bu kadar hemfikirken arayışlar da bu çerçevede şekilleniyor.

Almanya NATO’nun gayrisafi yurtiçi hasılanın en az %2’sini savunmaya harcama hedefine ulaşmaya çalışıyor. Şu an kafalardaki en önemli soru ise fondaki paranın biteceği 2027'den sonrasının ne olacağı. Almanya bu bütçeyi karşılamak için refah toplum hedefini ne kadar öteleyecek?

Güvenlik politikaları halk arasında da normalleştirilmeye çalışılıyor. Almanya’nın bu durumun altından nasıl kalkacağını ve nasıl bir yol izleyeceğini ise yakın bir zamanda göreceğiz.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.