Mülteci sorunu nasıl çözülür?

Elif SONZAMANCI yazdı —

  • Münih Güvenlik Konferansı’nda ülkeler daha çok silahlanmanın önemine dikkat çektiler. Savaşlar devam ettikçe göç sorunu, mülteci sorunu katlanarak artacak. Avrupa ise göçün bu denli artmasında aktör konumunda.

Avrupa hala mülteci sorununu çözemedi, zira mültecilerin kendisi sorun olarak görülüyor.

Yıllardır kangren olmuş bir sorunun çözümü için başvurulan yollar ise kaosu daha da derinleştiriyor.

Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başlamasının ardından Ukraynalı mültecilerin Avrupa ülkelerine sığınması ile beraber, Avrupa ülkelerinin ‘mültecilerden kurtulmak’ üzerine geliştirdiği hedefler sürüyor.

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın verilerine göre Avrupa ülkelerine sığınan Ukraynalı sayısı 4,3 milyonu aştı. Almanya’da ise 1,25 milyon Ukraynalının sığınmacı olarak bulunduğu ifade ediliyor. Bildiğiniz üzere Almanya'da da Ukraynalılar özel korunma statüsüne sahip.

Sayıları her geçen gün artan mülteciler karşısında kara kara düşünen Avrupa, sonunda yasalarını sertleştirerek kendilerine fazla gelen, bellerinde bir kambur olarak gördükleri mültecileri geri gönderme planlarını hızlandırdı.

Nitekim Avrupa Birliği İltica Ajansı'nın verilerine göre Avrupa Birliği'ndeki iltica başvuruları 2023 yılında yüzde 18 artışla 1,14 milyona ulaştı.

Rapora göre en fazla başvurunun yapıldığı ülke Almanya.

Buna göre Almanya’ya 2023 yılında 334 bin başvuru yapılmış. En fazla başvurunun yapıldığı ülke ise Suriye.

Bildiğiniz üzere iltica başvurularını zorlaştırmak için Almanya’da, iltica başvurusu reddedilenlerin sınır dışı işlemlerini hızlandıran yeni yasa tasarısı yakın bir zamanda onaylandı.

Bu yasa çözümsüzlüğü daha da derinleştirirken şimdi de mültecilerin çalışması gündemde.

Alman İlçeler Birliği, iltica başvurusu yapanlar için çalışma zorunluluğu getirilmesi gerektiğini açıklamış.

Bir ülkede entegrasyonun temel öğelerinden birinin mültecileri çalışma yaşamına dahil etmek söyleminden hareketle bu fikir parlak bir buluş gibi sunuluyor.

 Fakat çekici olarak lanse edilen bu öneriler, mültecileri çalışma yaşamına yöneltmekten çok ucuz iş gücü olarak kullanmanın da önünü açıyor, ki mültecilerin yoğun olarak bulunduğu ülkelerde temel sorunlardan biri de aslında bu.

Basına yansıyan bilgilere göre Thüringen eyaletindeki Saale-Orla Belediyesi'nin CDU'lu Kaymakamı Christian Herrgott, mültecilerin zorunlu olarak saatte 80 sent ücrete çalıştırılmasını planlıyor.

Buna göre mülteciler aylık 64 euro karşılığında günde 4 saat temel belediye hizmetlerinde çalışacak. Nedir bu işler peki?

Mevcut plana göre saat başı 80 sent ücret alacaklar, bunun karşılığında sokak temizliği, çit kesme, kar küreme işlerini yapacaklar, ücretleri yeni uygulamaya konacak bir ödeme kartına yatırılacak. Tabii bunu kabul etmeyenlere ise yaptırım uygulanacak. İlçe Kaymakamı Christian Herrgott, basına yaptığı açıklamalarda bu hamlenin mültecilerin topluma daha hızlı entegre olmalarına yardımcı olacağını iddia etmiş.

Elbette mültecilerin çalışma yaşamına entegre olmaları , dil öğrenmeleri önemli. Fakat mülteci sorunundan böyle genel geçer planlamalarla kurtulmak, bunu da şaheser bir buluş gibi sunmak bir oy daha kazanma planından başka bir şey değil. Mülteci sorunu nasıl çözülür? Bu sorunun cevabını henüz Avrupa ülkeleri bulamadı. Çözümün yolu mültecileri bağ-bahçede çalıştırmaktan geçmiyor.

 Avrupa’ya ilticaların büyük bir çoğunluğu savaş ülkelerinden. Daha geçtiğimiz günlerde Münih Güvenlik Konferansı’nda ülkeler yeni savaş planlarının yanında, daha çok silahlanmanın önemine dikkat çektiler. Savaşlar devam ettikçe göç sorunu, mülteci sorunu katlanarak artacak. Avrupa ise göçün bu denli artmasında aktör konumunda.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.