Almanya’da grev dalgası

Elif SONZAMANCI yazdı —

  • İşçiler büyük greve hazırlanırken işverenler ise kaygılı (!) Alman İşverenler Derneği grevlerin kısıtlanması gerektiğini açıklarken, sendikalar bu kez kararlı. 27 Mart Almanya’da işçi mücadelesi açısından önemli bir gün. Nitekim mücadelenin sonraki aşamasına da önemli bir katkısı olacak.

Dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz, büyük ekonomik gücüne rağmen başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa’yı etkilemiş durumda.

Paylaşılan verilere göre Euro bölgesindeki yıllık enflasyon oranı, Ocak ayındaki %8,6 iken, Şubat 2023'te bu rakam %8,5 oldu. Bir yıl öncesinde bu oran %5,9 olarak yansımıştı. Avrupa Birliği'ndeki yıllık enflasyon oranı, Ocak ayında %10 , Şubat’ta ise %9,9 olarak yansıdı.

Almanya son on yıl içerisinde istikrarlı bir şekilde ekonomisini büyütürken, Kovid-19 salgını ile birlikte 2020'de resesyon yaşadı. Ukrayna-Rusya savaşı ile birlikte yaşanan kriz ise katmerleşti.

Enflasyon karşısında yükselen enerji fiyatları, temel tüketim maddelerinde fiyat artışını da tetikledi. Bunun karşısında alım gücü her geçen gün düşerken, ücretler ise sabit kalıyor. Almanya’da yoksulluk giderek artıyor.

Sosyal yardım kuruluşu das Paritätische Gesamtverband'ın verilerine göre 2021'de ülkedeki yoksul nüfusun oranı yüzde 16,9 oldu. Yine kuruluşun verilerine göre Almanya'da kadınların yüzde 17,8'i yoksul sayılırken, bu oran erkeklerde yüzde 16.

Tarihin devinimi içerisinde bir çok şey değişirken, emek sömürü düzeninin değişmediğine bir kez daha tanıklık ediyoruz. Sermaye sahipleri kârını artırmak amacıyla, işçileri mümkün olduğunca düşük ücretle çalıştırmanın yanında, çalışma koşullarını iyileştirmeye de yanaşmıyor.

Çalışma koşulları ve ücretlerin adil olmaması nedeniyle Avrupa’da dalga dalga grevler yaşanıyor.

Almanya’da ise bir süredir işçiler ücretlerinde artış talep ederek uyarı grevlerine gidiyor.

Geçtiğimiz günlerde Berlin-Brandenburg, Hamburg, Hannover ve Bremen havalimanlarındaki çalışanların uyarı grevi yapması sebebiyle yüzlerce uçuş iptal olmuştu. Yine toplu ulaşımdaki uyarı grevleri de etki yaratmıştı.

Bunun yanında 27 Mart Pazartesi ise ülke tarihinin en büyük uyarı grevlerinden biri yaşanacak. 2.5 milyon kamu çalışanını ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde 3.tura gidiliyor. EVG ve Verdi sendikaları toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin üçüncü perdesinde baskıyı artırmayı hedefliyor.

Verdi Başkanı Frank Werneke, Perşembe günü yaptığı açıklamada, grevin büyük bir etkiye sahip olacağını belirtti. EVG Başkanı Martin Burkert ise pazarlık edilebilir bir teklif istediklerini söyledi.

Uzun bir süreden sonra EVG ve Verdi sendikalarının eş zamanlı gerçekleştireceği ortak grevden, şehir içi ve şehirler arası trenlerin yanı sıra otobanların da etkilenmesi bekleniyor. Toplu grevlerle birlikte toplu taşımadaki, bir gün iş durdurma kararının hayatı felç etmesi bekleniyor.

Verdi ve Memurlar Birliği, kamu çalışanları için ücretlere yüzde 10,5’lik artış ve en az 500 euro zam talep ediyor. EVG ise bir yıl için toplam yüzde 12’lik bir zam ve sosyal bileşen olarak en az 650 euro talep ediyor. 

İşçiler büyük greve hazırlanırken işverenler ise kaygılı(!) Alman İşverenler Derneği grevlerin kısıtlanması gerektiğini açıklarken, sendikalar bu kez kararlı.

27 Mart Almanya’da işçi mücadelesi açısından önemli bir gün. Nitekim mücadelenin sonraki aşamasına da önemli bir katkısı olacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.