Almanya'da koalisyona doğru

Elif SONZAMANCI yazdı —

  • CDU lideri Laschet trafik lambası olarak adlandırılan SPD, Yeşiller ve FDP arasındaki koalisyon görüşmelerinin başlamasının ardından istifa sinyalleri verdi. 

 

Almanya’da seçimlerin ardından atmosfer giderek daha da netleşiyor.

Partiler koalisyon görüşmelerine devam ederken, sonuca az bir zaman kaldığı tahmin ediliyor. Nitekim Merkel bile artık kendisinden sonraki halefin kim olacağını tahmin ediyor. Merkel Roma’da yaptığı açıklamada hükümetin geçen seçimlere nazaran daha hızlı kurulacağını varsaydığını söyledi. Zira bu hafta yaşanan gelişmelere bakılırsa koalisyonun da çok gecikmeyeceği aşikar.

Seçim sonuçları Almanya için sürpriz olmadı, yapılan anketlerde de aşağı yukarı bu sonuçların çıkması bekleniyordu.

Seçimlerin asıl kaybedeni Hristiyan Birlik Partileri ve gösterdikleri aday Laschet oldu.

CDU lideri Laschet trafik lambası olarak adlandırılan SPD, Yeşiller ve FDP arasındaki koalisyon görüşmelerinin başlamasının ardından istifa sinyalleri verdi. Laschet’in bu açıklamasından önce istifa ettiği haberleri yayılmıştı. Nitekim parti içinde de seçim sonrası Laschet’e yönelik baskılar artmıştı. Seçim öncesi Sol Parti ile kesinlikle koalisyon görüşmesi yapmayacaklarını açıklayan Laschet Yeşillere ışık yakmıştı. İstifa sinyalleri verirken Jamaika koalisyonunda hala gerçekleşme olasılığı olduğunu belirtti ve görüşmeleri yürütecek daha iyi bir isim gelecekse istifa edebileceğini söyledi. Kilit iki partiye seslenen Laschet SPD’dense CDU ile Jamaika koalisyonunun ülke için daha iyi olacağını belirtti.

Aslında Laschet bu açıklamasıyla, kariyerini de kurtarmak istiyor. Zira seçim öncesi yaptığı gaflara başarısız seçim sonuçları da eklenince, bütün okları üzerine çekmişti.

Laschet sinyali verdi ama hala pes etmediğini de sergilemek istedi. Amalı, fakatlı bir istifa sinyali verdi, koalisyon projesinin kişisel bir hedef olmadığı, eğer gerekiyorsa istifa edeceğini söyledi. Bir çok anlamda açık kapı ve muğlaklıklar bıraktı, kimse istifa mı değil mi anlamadı.

Zira parti başkanlığı için de mesaj verdi, 2018 yılından bu yana CDU’da parti başkanlığının kişiler ve çatışmalar üzerinden devam ettiği yönünde fikirlerini paylaştı. En yakın tarihte kongre önerisi sunacağını belirtti. Süreci modere edebileceğini ifade etti. Laschet yuvarlak cümlelerle ‘ben buradayım, devam etmek için şansımı zorlayacağım’ mesajı vermiş oldu.

CDU lideri Laschet bu açıklamaları yaparken, SPD, Yeşiller ve FDP’den de temsilciler gazetecilerin karşısına geçerek görüşmeler hakkında bilgilendirme yaptı.

Görüşmelerden memnun ayrılan partiler Pazartesi tekrar görüşeceklerini de açıkladı. Trafik lambaları koalisyonu görüşmelerini daha da derinleştirmek ve görüşmeleri yapılandırılmış bir şekilde devam etmek istediklerini belirttiler. Bu görüşmelerin dışında şimdilik ara bir arayışa girmeyeceklerinin de mesajı verildi.

Koalisyonların kilit partileri olan Yeşiller ve FDP Parti liderleri, seçim sonrası koalisyon görüşmelerinin ardından yapılan açıklamalarda Hristiyan Birlik Partileri ile de koalisyon olasılığını açıkta bekletti.

Fakat bir sonraki görüşme için gün belirlenmesi koalisyon görüşmelerinin giderek derinleştiği ve bir çok konuda uzlaşmaya yakın olunduğu anlamına geliyor. Zira Yeşillerin seçimlerdeki yükselişini borçlu olduğu iklimi korumaya yönelik adımlarda SPD ile belli oranda ortaklık sağlansa da, liberal FDP hala bu hedeflere mesafeli yaklaşıyor.

Yeşiller  iklim koruma programının temellerini Paris İklim Anlaşması temelinde yürütmekten yana. Yine SPD, oylarına katkı sunan parti programına koyduğu sosyal politikalarda daha ısrarlı. Fakat varlık vergisi, asgari ücretlerin yükseltilmesi gibi konularda FDP mesafeli duruyor, zira FDP işverenin, dolayısıyla sermayenin de çıkarını korumaya endeksli. Bunun gibi bir çok konuda üç parti Pazartesi günü koalisyon olasılığını masaya yatırarak programlarının uygulanması yönünde taleplerini koyacak.

Bu görüşmeler ve Laschet’in istifa sinyali, rüzgarın yönünü trafik lambalarına çevirdi. Ülkedeki atmosferde bu 3 partinin Scholz liderliğinde bir koalisyon kurmasından yana görünüyor. Pazartesi, görüşmelerin ardından koalisyon adımları daha da netleşecek.
 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.