Almanya'da seçim zamanı

Elif SONZAMANCI yazdı —

  • Bu seçimlerde özellikle Kürtlerin sandıklara rengini yansıtması elzem. Erdoğan rejimi ile savaş politikalarında uzlaşan, bütün Avrupa’ya da uzlaşmacı bir yöntemi dayatan partilerden ziyade, itiraz mekanizması güçlü partilerden yana oy kullanmak gerekiyor.

 

Almanya’da büyük değişim rüzgarlarının beklendiği seçimler bu Pazar, 26 Eylül’de yapılacak. Merkel sonrası nasıl bir hükümet kurulacağı merak konusu olurken, 3 partili bir koalisyon öngörüsü ağırlık kazandı.

Nitekim Merkel’in partisi CDU’nun bir dönemdir oy kaybettiği anketlere de uzun bir süredir yansıyor. Merkel’in ardından güçlü bir aday çıkmaması, diğer partilerin de elini güçlendirdi. SPD’nin anketlerde yükselen bir eğriyle seçimlere gittiğini görüyoruz.

Dünya gündemine damga vuran iklim krizi, paralelinde yaşanan koronavirüs pandemisi, özellikle Yeşillerin oy oranına yansıdı. Daha  yaşanılır bir dünya arayışı, Yeşillerden beklentiyi arttırdı. Dolayısıyla yükselişe geçen Yeşiller de koalisyon görüşmelerinde adı önemle geçen partiler arasında yer aldı. SDP ve Yeşillerin yükselen eğrileri ile birlikte Sol Parti’nin de adı koalisyon kurulabilecek partiler arasında sık sık geçiyor.

Sol bir koalisyon olabilir mi?

Almanya seçim tarihi bu beklentilere yanıt verecek örneklerle dolu değil maalesef.

Fakat bu atmosfer, tablonun artık değişmesini isteyen kesimde umut ve beklenti yarattı.

Evet, bu Pazar sandıklarda Almanya’nın nasıl bir hükümetle yönetileceği belirlenecek. Merkel sonrası dönemin başlangıcı olan bu süreç oldukça zorlu geçeceğe benziyor.

Dünya siyasetine yön veren ülkeler arasında yer alan Almanya, Merkel’in gitmesi ile bu misyonunu kaybetmiyor, ki dış politikada atılacak adımlar da büyük oranda partilerin yönlendirmesi ile gelişmiyor. Fakat uzun vadede değişimin önünü açıyor.

Bu nedenle hangi partinin parlamentoda çoğunluk sağlayacağı, hangi partilerin koalisyon kuracağı önemli.

Bu seçimlerde 60 milyondan fazla kişi oy kullanacak, bu rakamın 7 milyondan fazlasını göçmenler oluşturuyor.

Almanya seçimlerinde Türkiye ve Kürdistanlılar da oy kullanacak. Oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 900 bin Türkiye kökenli seçmen olduğu belirtiliyor, bu orana Kürtler de dahil.

Dolayısıyla siyasete yön verecek çoğunluk olmasa da, seçim sonuçlarına yansıyacak bir çoğunluk.

Peki bu seçimlerde sandıklara yansıyacak sonuçlar bizler açısından neden önemli?

Yaşanılır bir dünya, sosyal haklar açısından adil bir düzen, kadın haklarını önemseyen, ekolojik dengeleri gözeten, iklim politikaları olan, göçmenlerin, mültecilerin sorunlarını önemseyen bir  parti programı önemli.

Muhalefette bulunan bir çok parti de programlarında benzer maddelere yer veriyor.

Fakat bizler açısından bu seçimlerin Türkiye’ye yansıyacak boyutları da önemli.

Bu seçimlerde özellikle Kürtlerin sandıklara rengini yansıtması elzem. Erdoğan rejimi ile savaş politikalarında uzlaşan, bütün Avrupa’ya da uzlaşmacı bir yöntemi dayatan partilerden ziyade, itiraz mekanizması güçlü partilerden yana oy kullanmak gerekiyor.

Sorunların parlamentoda temsili, dillendirilmesi, hele ki küresel sermaye güçleri tarafından şekillendirilen savaş politikaları karşısında itiraz mekanizmaları oluşturmak ve bu mekanizmalara destek olmak önem arzediyor.

Sol Parti Kürt sorununa yaklaşımı, yaşanan hukuksuzlukları sık sık parlamentoda dile getirmesi itibarı ile Kürt seçmenlerin üst sıralarda tercihleri arasında yer aldı.

Bu seçimlerde bu çerçeveyi biraz daha genişletmek, sorunun daha görünür hale getirilmesi açısından etkili olacaktır.

Demokratik kitle örgütleri, emek örgütleri, Alevi ve Kürt kurumları tarafından desteklenen adaylar lehinde oy kullanmayı unutmayalım.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.