Almanya’nın savaş karşıtlığı kriteri nedir?

Elif SONZAMANCI yazdı —

  • Almanya Türkiye için önemli bir silah tedarikçisi. Hatırlatmıştık; Kürtlere yönelik saldırılarda Alman silahları kullanılıyor. Bunun en belirgin örneğini Leopard II tankları ile verilen pozlarda Efrîn’de gördük. Dünyaya servis edilen bu görüntüler karşısında Almanya yine sessizliğini korumuştu. 

Türkiye’de iktidarın savaş çığırtkanlığı bitmiyor. Erdoğan’ın gözünü savaş hırsı bürümüş durumunda. Öyle ki iktidarını korumak için her vaadinden biri mutlaka Kürtlere yönelik operasyonlar. Konu Kürtler olduğunda sessiz kalan muhalefetin de cesaretiyle mevcut operasyonlarını sürdürürken, yeni operasyonlara da kapı aralanmasını istiyor. Uluslararası güçlerin de desteğini alarak Kürtleri yok etme planlarını devreye koymak istiyor. 
Hatırlarsak Efrîn işgal edildiğinde batı ülkeleri sadece endişelerini dile getirmiş, üstelik Türkiye Efrîn’e Alman tankları ile gövde gösterisi yaparak girmişti.
 
Erdoğan aynı hevesle gittiği Tahran’daki 3’lü Zirve’den operasyonların devamını getirmek için icazet almak istiyordu, fakat Rojava’ya dönük işgal planlarına bir destek bulamadan döndü. Görüşmelerde İran ve Rusya Suriye’nin egemenliğini ihlal edecek bir girişimden kaçınılması gerektiğine dikkat çekti.
 
Bu sıcak gündemler daha soğumadan Türkiye Zaxo’da Perex köyünde piknik alanını bombaladı. Saldırıda 2’si çocuk 9 kişi yaşamını yitirdi. Dünyadan tepkiler yağarken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu görüntülere rağmen, sivillere yönelik bir saldırı olmadığını iddia etti.
Saldırıya bir çok ülkeden tepki geldi.
Türkiye’nin savaş politikalarını yakından takip eden, yer yer direk/indirek desteklerini de esirgemeyen Almanya saldırıyı kınayan ve endişelerini bildiren bir açıklama yaptı. Saldırının sorumlularını ve ayrıntıların acilen açıklığa kavuşturulmasını istedi. 
Elbette devletler böylesi durumlarda resmi açıklamalar yaparak endişelerini dile getirir. Fakat hem savaş politikalarına destek verip, diğer taraftan endişelerini dile getirmek samimiyetsizliğin göstergesidir. 
 
Barışçıl çözümlere odaklandığını belirten yeni koalisyon hükümetinin de bu minvalde attığı adımlar sadece birer hayal kırıklığından ibaret. 
Türkiye açısından Tahran görüşmelerinin ana temasını oluşturan Rojava’ya yönelik operasyona karşı çıkan Almanya, “IŞİD'in yeniden güçlenmesine de olanak sağlayabilir" endişesini paylaştı. Fakat aynı açıklamada Türkiye’nin haklı güvenlik endişeleri olduğunu paylaşıyor. Bölgede bir güvenlik boşluğu oluşmaması konusunda sorumluluk taşıdığını belirtiyor. Halbuki orada asıl güvenliği tehdit eden kimdir?
Aslında hükümetin Türkiye’nin özellikle Kürtlere yönelik operasyonlarına hangi pencereden baktığının benzer bir örneğini Dışişleri Bakanı Baerbock’un açıklamaları ile şahit olmuştuk.
Zira Güney Kürdistan saldırılarına yönelik Federal Meclis’te konuyla ilgili bir soruya verdiği cevapta Baerbock’ ‘meşru savunma’ hakkını dile getirerek, saldırıları adeta meşru bir zemine çekmişti.
 
Türkiye Kürtlerin kazanımlarını yok etmek üzerine odaklandığı planlarını uluslararası güçlerin desteği ile yapıyor. Türkiye’nin Suriye’de, Irak’ta ne işi var?
Almanya’nın bu soruların cevabını verebilmesi için Türkiye ile ilişkilerini gözden geçirmesi gerekiyor. Almanya Türkiye için önemli bir silah tedarikçisi. Hatırlatmıştık; Kürtlere yönelik saldırılarda Alman silahları kullanılıyor. Bunun en belirgin örneğini Leopard II tankları ile verilen pozlarda Efrîn’de gördük. Dünyaya servis edilen bu görüntüler karşısında Almanya yine sessizliğini korumuştu. 
Ukrayna-Rusya savaşı ile değişen parametrelerde Erdoğan elindeki bütün kartları kullanarak kendi deyimiyle yarım bıraktığı imha politikalarını sürdürmek istiyor, gerekçelerini de sonuna kadar inkar etmeye devam ediyor.
Tahran’dan eli boş döndü. Akabinde Rojava gibi Şengal’e operasyon düzenleyen akıl, son olarak Zaxo’da sivilleri hedef alıyor.
Türkiye’nin Zaxo saldırısı ne ilk ne de son gibi görünüyor. 
Almanya bu saldırıları hangi meşru savunma hakkına dayandırıyor kamuoyuna da açıklasın. 
Başta Almanya olmak üzere, Avrupa devletleri Türkiye’nin sivilleri de hedef alan bu saldırıları karşısında daha ne kadar sessiz kalacak?

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.