Amara’da Halepli 10 kadın

Kadın Haberleri —

Fidan Feêq

Fidan Feêq

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1990’da Halep’te evinde halk toplantısı yaptığı Fidan Feêq, “Önderlik toplantıda kadınların özgür olması gerektiğine işaret ediyordu. ‘Eşleriniz iktidarını size dayatıyor. Kendinizi bu kölelikten kurtarmak için yavaş yavaş mücadele edin’ diyordu” dedi.
  • Fidan Feêq, 2007’de Öcalan’ın doğum gününü kutlamak için 9’u kadın 10 arkadaşıyla Amara’ya geldiğini belirtti ve ekledi: “Önce Aligor’da toplandık; Türk devleti saldırarak bizi engelledi ancak sonraki gün geçmeyi başardık. Eve geldiğimde Önderliğin sözleri aklıma geliyordu. Bu, hayatımın en güzel anı.”

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Suriye’de olduğu yıllarda Kürt, Arap, Süryani ve Ermeni halkları üzerinde büyük etki bıraktı. Bugün 3’üncü Yol’un hayat bulduğu Kuzey-Doğu Suriye’de Rojava Devrimi’nin temeli o yıllarda atıldı. Öcalan, ev ev, mahalle mahalle dolaşarak halk toplantıları yapıyor ve Kürt halkının özgürlük davasını anlatıyordu. Öcalan’ı evinde ağırlayanlardan birisi de Halepli Fidan Feêq.

Herkes etrafında toplandı

Fidan Feêq, 1990 yılında Halep’e bağlı Hemdaniye Mahallesi’nde Öcalan’ı evinde misafir etti. Onlarca kişinin Öcalan’ı dinlemek için eve geldiğini kaydeden Fidan Feêq, “Özelde kadınlar için halk toplantısı aldı. Toplantıda sürekli olarak kadınlardan bahsediyordu. Kadınların çalışıp özgürlüğüne kavuşmaları gerektiğini söylüyordu. Her konuşmasında kadınların özgür olmaları gerektiğine işaret ediyordu. Kadınların ve toplumun iktidardan kurtulmasını istiyordu. Buna karşın halk ise çok hızlı bir şekilde Önderlik etrafında toplanıyor, felsefesinden etkileniyorlardı. Artık o aşamaya ulaştı ki anneler kendi elleriyle çocuklarını Kurdistan Özgürlük Mücadelesi saflarına göndermeye başladı. Önderliğin başlattığı davayı sürdürmelerini istiyorlardı” dedi.

Bu devrim halk için

Jinnews’ten Mîdye Miqted’e Öcalan’ı 6 kez görmesinin onun düşüncelerini yorumlamaya yetmediğini söyleyen Fidan Feêq, toplantıda aklında kalan notları anlattı: “Önderlik ‘Halkımız su gibi akıyor, bu halk için devrimi yapıyorum. Bu suyun önü alınmamalı’ diyordu. Kadınlar için de ‘Eşleriniz köle, devletin kölesi. İktidarlarını size dayatıyorlar. Siz de kölenin kölesisiniz. Siz kendinizi bu kölelikten kurtarmak için yavaş yavaş mücadele edin ki erkekler kadınlar üzerinde iktidarlarını sürdüremesin’ diyordu. Bu söz bizim için çok önemliydi. Kadınlar Önderliğin bu sözlerinin önemini sürekli dile getirmeliyiz.”

‘Birlik olun, aslınızı unutmayın’

Fidan Feêq, Öcalan’ın evinde ikinci kez toplantı aldığı gün havanın epey soğuk olduğunu ancak heyecanlarının bunun önüne geçtiğini söyledi ve ekledi: “Çok sıcak ve güzel bir ortam yaşadık. Önderlik bizi çok etkileyen şeyler söylüyordu. ‘Birlik olun, aslınızı unutmayın’ diyordu. İnsanın öz gücü her şeyden güçlü. Eğer Önderliğin düşünce ve felsefesi çerçevesinde yürürsek her engeli aşarız. Önderlik ‘nerede kaybettiysen orada ara’ diyor. Bu temelde biz başaracağız. Bizler de çalışmamızı yürüteceğiz. Kürtler için önemli olan birlik olmaları.”

Amara’ya gelip o evi görmeliydim

Fidan Feêq, Abdullah Öcalan’ın felsefesinden o kadar etkilenmiş ve bunu yaşamında pratiğe dökmüştü ki 2007 yılında Öcalan’ın doğum gününde 10 arkadaşıyla birlikte Amara’ya geçti.

“Önderliğin doğum için onun köyüne geçtim. 10’u kadın toplam 11 kişiydik. Köye geçtiğimizde çok heyecanlandım. Evine geçtiğimde sözleri aklıma geliyordu. Evin önünde geniş bir alan vardı. 4 Nisan günü birçok Kurdistanlı oraya geçti, davul zurnalarla doğum gününü kutladılar. Ancak biz köye geçene kadar epey zorluk yaşadık. Aligor’da toplandık o zaman ve sonrasında Önderliğin köyüne gittik. Türk devleti bizi engellemek için biber gazı ve tazyikli su sıkıyordu. Bu engellemeden dolayı geçemedik. Geldiğimiz yere geri döndük. İkinci gün biraz normale döndüğünde tekrar Önderliğin köyüne geçtik. Bu, herkese anlatacağım en güzel anım. Bu anılarımla yatıp bunlarla kalkıyorum.” HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.