Amed'de 100 bin konut açığı var

Mustafa Koç

Mustafa Koç

  • Depremlerin ardından Amed'de de kiralar yüzde 500 gibi oranlarda yükseldi. Emlakçılar Derneği Başkanı Mustafa Koç, konut açığının TOKİ ile kapatılamayacağını belirterek, “Tek çare devlet hazinelerinin peşkeş çekilmesi yerine imara açılarak konut açığının kapatılması” dedi.

MUSTAFA DOĞAN/AMED

 

Maraş merkezli 11 ilde yaşanan depremin ardından, Amed'de de kiralar yüzde 500 gibi oranlarda yükseldi. Valiliğin kiraların üst limitini 5 bin TL olarak belirlemesine rağmen, merkez ilçelerin bazı semtlerinde kira fiyatları 20 bin TL'ye çıktı. Amed Emlakçılar Derneği Başkanı Mustafa Koç, fahiş kiraların fırsatçılık olduğunu, konut açığının TOKİ ile kapatılamayacağını belirterek, “Tek çare devlet hazinelerinin peşkeş çekilmesi yerine imara açılarak konut açığının kapatılması” dedi.

Maraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan deprem Amed’de de 10’a yakın binanın yıkılmasına, 27 bin konutun hasar görmesine ve 500'e yakın kişinin de yaşamını yitirmesine neden oldu. Depremin ardından kentte en büyük fırsatçılık konut kiralarında ortaya çıktı. Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu defalarca çağrı yaparak konut kiralarında adil olunmasını isterken, Valilik de kent genelinde kiraların plazalar dahil en fazla 5 bin TL ile sınırlı kalacağını, bunu ihlal edenlerin ise cezai yükümlülükle karşı karşıya kalacağını belirtti. Ancak kentte fahiş kira fiyatlarında yaşanan sorunlar halen devam ediyor.

Yüzde 25’e sadık kalan yok

Amed Emlakçılar Derneği Başkanı Mustafa Koç, bugüne kadar yüzde 25’lik kira artış sınırına kimsenin sadık kalmadığını ve bunun hiçbir şey ifade etmediğini belirtti. Depremden önce Bağlar ilçesindeki kiraların 750 TL'den 3 bine, Kayapınar'da ise 10 bin TL'den başladığını, yeni yapılarda ise bu kiraların 20 bin TL'ye kadar çıktığını söyledi.

TOKİ açığı kapatamaz

Kentte 100 bin konut açığı olduğunu ifade eden Mustafa Koç, "Kira fiyatları depremden sonra artmaya başladı. Yüz binlerce insan dışarıda kaldı. Ve fırsatçılar devreye girdi. Fırsatçılık ahlaksızlıktır” dedi. TOKİ’nin Amed’de 20 bin konut yaptığını söyleyen Koç, “TOKİ bu açığı kapatamaz. Diyarbakır’da 10 yıldan beri imara açılan yer yok. Mutlaka bir imar çalışması yapılması gerekiyor. Belediyelerin de konut alanı üretmesi acil ihtiyaçtır” dedi.

Asıl sorun o zaman başlayacak

Amed’de bin 277 ağır hasarlı yıkılacak bina var, 6 bine yakın da orta hasarlı bina mevcut. “İnsanlar yaz mevsimi nedeniyle köyüne, bağına bahçesine gitti. Birkaç ay sonra okulların açılmasıyla geri dönecekler” diyen Koç, “İşte asıl o zaman sorunlar başlayacak. Bu insanlar ne yapacak, nereye gidecekler" şeklinde konuştu.

Karacadağ köy-kent yapılabilir

Fahiş kira artışı yapanların şikayet edilmesi ile sorunun çözülemeyeceğini, kiracının şikayetçi olması halinde sokakta kalma endişesi taşıdığını belirten Koç, tek çözümün konut üretimi olduğunu söyledi. Koç şöyle devam etti: "Belediyeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı elini taşın altına koyacak. İmar çalışmalarını yapacak. Kıraç bölgelerimiz var. Karacadağ bölgesi gibi. Karacadağ bölgesinde köy-kent yapılabilir. Şılbe, merkez ilçede gelişmiş şehir içerisinde bir köy. Alt yapısı hazır. Binlerce konut çıkar oradan. Diyarbakır konut açığını kapatacak durumda. Konut açığı kapanırsa kiralar da haliyle düşer. Diyarbakır’da binlerce dönüm hazine arazisi var. Bu araziler belli insanlara peşkeş çekiliyor. O hazine arazileri hepimizindir, hepimizin orada hakkı var. Bu araziler imara açılırsa ve burada binlerce konut yapılıp yurttaşa ucuza satılırca bu sorun çözülmüş olur ve kiralar da bu derece fahiş oranda olmaz."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.