Andre ile 30 yılın anıları
Dosya Haberleri —
![Andre Mateyeer](https://www.ozgurpolitika.com/info/images/albums/photo-700X350-48779.jpg)
Andre Mateyeer
- Andre Mateyeer, 90 yaşında. Çocukluğu Alman işgali altında geçti. “Korkunun ne olduğunu çok iyi biliyorum” diyen Mateyeer Cezayir Savaşı’nda bir Fransız askeriydi. “Fransız askerlerinin acımasızlığını gördüm. Oradaki görevleri Cezayirlilere işkence etmeyi kurumsallaştırmaktı” diyor.
- Mateyeer, 1994’ten beri Kürtlerin mücadelesi içinde. Bretonya Kürt Dostları Derneği’nin kurucusu. Abdullah Öcalan’ın savunmalarını Fransızca’ya çevirdi. Aynı zamanda katledilen Fidan Doğan’ın çalışma arkadaşı olan Mateyeer, “Rojbîn, evimizin beşinci çocuğuydu” diyor.
BARIŞ BALSEÇER
Yüzyılı aşkın zamandır sömürgeciliğe, asimilasyon ve inkâra karşı büyük bir mücadele veren Kürt halkının dünya halkları nezdinde görünürlüğü ise Kürt Özgürlük Hareketi’nin 40 yıllık destansı mücadelesiyle sağlandı. Direniş tarihine evrensel değerler katan, insanlığın ve tümden yaşam değerlerini bir ideolojiye kavuşturan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslararası komployla İmralı işkence sisteminde rehin alınması ise direnişin farklı dinamiklerini var ederek, onu dünya düşün tarihinin en önemli öncülerinden birisi haline dönüştürdü. İmralı’da Öcalan’ın dört duvarı aşan özgürlük tanımı ve direnişi, gerek Kürt halkının evlatlarının dağlarda, kentlerde sürdürdükleri amansız mücadele sınırları aşarak dünyada kendisine yeni yoldaşlıklar, yeni mevziler elde etti.
Bu yoldaşlardan biri de Andre Mateyeer.
Mateyeer ile Bretonya Kürt Dostları Derneği’ni, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yapılması gerekenleri ve “evimizin beşinci çocuğu” dediği şehit Rojbîn’i (Fidan Doğan) konuştuk.
"En büyük çabam Kürtler..."
90 yaşında olduğunu ifade eden Andre Mateyeer, “Hayat benim için artık yerinde sayıyor” diyerek yaşam hikâyesini tamamladığını belirtiyor. “Hala birkaç projem var. Birkaç görevim. Kendime görev olarak belirlediğim en büyük çalışma, Kurdistan ve Kürt halkının içinde olduğu bu süreci, onurlu ve devamlı çözüm sürecine kavuşturmak. En büyük çabam bu” diyor.
Yıllarca farklı sosyo-kültürel çalışmalar yürüten merkezlerde görevler yürüttüğünü söyleyen Mateyeer, “30 yıl boyunca sosyal yardımlaşma ve çalışma kurumlarında görevler aldım. Mültecilerle çalıştım. Bu kurumların yöneticiliğini yaptım. Gençlik ile dayanışma ve sosyal merkezlerinin sorumluluğunu yürüttüm. Bölge düzeyinde Fransa temsilciliğini yaptım son yıllarımda. Bu süreç içerisinde öğrendiğim birçok şey oldu” diye belirtiyor.