Anoreksiya nervoza II

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  •  Anoreksiyalı gençlerde ailenin de tedaviye dahil olması yararlıdır. Aile terapisi anne babaların çocuklarına hem duygusal hem de fiziksel olarak destek vermelerine yardımcı olur.

Anoreksiya hastaları normal veya sağlıklıdan daha zayıftır. Hastalar kilo almaktan aşırı şekilde korkmaktadırlar ve normal kiloda kalmayı şiddetle reddetmekteler. Kilo alımını engellemek için hasta bile olsalar yiyecek miktarı kısıtlamanın / diyetin dışında çok fazla egzersiz ve spor yapmaktalar. Kusma ve dışkının kolaylıkla dışarıya atılmasını sağlayan ilaçların kullanımı da anoreksiya hastalarında sıkça görülen bir durumdur. Ayrıca yeme bozuklukları olanlarda ruh hali bozuklukları, özellikle depresyon, sinirlilik ya da sosyal etkileşim kurmada ki yetersizlik nedeni ile diğer insanlarla geçinmede zorluk çekme görülmektedir.   

Doktor yeme bozukluğundan şüpheleniyorsa, kiloyu boy ve yaşa göre olması gerekenle karşılaştırmaktadır. Yeterince beslenmemenin neden olabileceği belirtileri araştırmak için, kalp, tansiyon, akciğer, deri ve saçı da kontrol edecektir. Kan testleri de yapılmaktadır. Yeme bozukluklarında rol oynayabilecek anksiyete, depresyon gibi zihinsel rahatsızlıkları da araştırmak amacıyla sorular sorulmaktadır.

Anoreksiya hastaları mutlaka tedavi edilmelidir. Erken teşhis ve tedavi genelde hastalıkla baş etmeyi kolaylaştırmaktadır. Tedavi sağlıklı kiloya ulaşmanın yanı sıra hastaların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamaktadır. Aşırı kilo kayıbı hastanede tedavi olmayı gerektirebilir. Anoreksiya hastalığı hem psikolojik hem de fiziksel bir sorun olduğundan dolayı hekimin ve diyetisyenin yanı sıra psikolog da gereklidir. Çocuğu anoreksiya hastası olan ebeveynler kesinlike hastalıkla yalnız baş edemez ve mutlaka yardım almalıdır. Anoreksiyalı gençlerde ailenin de tedaviye dahil olması yararlıdır. Aile terapisi anne babaların çocuklarına hem duygusal hem de fiziksel olarak destek vermelerine yardımcı olur. Ayrıca ebeveynlerin çocuklarına dengeli beslenme örneği olmalarına da destek olur.

Aşırı derecede zayıflamadan kaynaklı aşırı su kayıbı, ölüm derecesinde açlık ve elektrolit dengesizliğine neden olup yaşamsal tehdit oluşturabilir. Bu durumda acil tıbbı tedaviye ihtiyaç vardır. Tedavi su kayıbını gidermenin yanı sıra daha sağlıklı bir kiloya dikkatli bir şekilde ve aşama aşama ulaşmayı hedeflemektedir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.