Antalya’dan direniş mesajı

Kültür/Sanat Haberleri —

Antalya Film Festivali

Antalya Film Festivali

  • 59. Altın Portakal Film Festivali’nde kazananlar belli oldu. En İyi Film Ödülü Özcan Alper’in “Karanlık Gece” filmine verilirken, Emin Alper imzalı “Kurak Günler” de geceden 9 ödülle ayrıldı. Ödül törenine direniş mesajları damgasını vurdu.

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Erol Babaoğlu, ödülü Gezi tutuklularına adadı. En iyi yönetmen ödülünü alan Emin Alper de konuşmasında "Gezi direnişçileri kazanacak" dedi. Uzun süre ayakta alkışlanan Gezi Davası tutuklularından Çiğdem Mater‘e Cahide Sonku ödülü verildi.

Ulusal Belgesel Film Yarışması Jüri üyelerinden Ceylan Özgün Özçelik, sahnede, “Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Mithat Alam Film Merkezi’nin iki yöneticisi Zeynep Ünal ve Elif Ergezen görevlerinden alındı ve kampüse sokulmadılar. Film Merkezi için mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

İyileşeceğiz; başka yolu yok

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ne değer görülen Laçin Ceylan, rolünün başrollerden biri olduğunu söyleyerek jüriye tepki gösterdi. Ceylan, “Kadınların hakkını yemeyelim” dedi.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Yeşim Ustaoğlu ise “Bizler, sanatçılar umudun inatçılarıyız, ısrarcılarıyız. Ya iyileşeceğiz, ya iyileşeceğiz. Başka bir yolu yok” ifadelerini kullandı.

Ödülü Gezi tutsaklarıyla paylaşıyorum

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü alan Erol Babaoğlu, ödülü Gezi tutuklularına adadı. “Bu ödülü tüm Gezi tutsaklarıyla paylaşıyorum” diyen Babaoğlu, “‘Kurak Günler’, iyileşmemiz kurtulmamız gereken zihniyeti gösteriyor. Ödülü bu zihniyete karşı mücadele eden herkesle paylaşmak istiyorum” diye konuştu.

Cumartesi Anneleri’ne 

Murat Uyurkulak ve Özcan Alper de En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandı. Ödülü Cumartesi Anneleri’ne ithaf eden Murat Uyurkulak, “Bugün günlerden Cumartesi. Bu ödülü, on yıllardır devletin kaybettiği evlatlarına, çocuklarına bir mezar arayan Cumartesi Anneleri’ne ithaf ediyorum” dedi.

Özcan Alper ise “Bu zor senaryo sürecinde benimle çalışan Murat Uyurkulak’a teşekkür etmek istiyorum. Onun dışında belki daha aydınlık senaryolar yazacağımız, sadece birileri için değil herkes için eşit yurttaşlık, kimsenin anadil hakkı için hala konuşmak zorunda kalmadığı bir ülke diliyorum” diye konuştu.

Mater: Bu ödül hepimize

Çekmediği bir film yüzünden 18 yıl ile cezalandırılan Çiğdem’in Bakırköy Kadın Cezaevi’nden gönderdiği mektubu Zümrüt Burul okudu. Burul, “Çiğdem bu ödülü Kurak Günler filmine emek veren kadınların birlikte almasını rica etti” dedi. Mater ise gönderdiği mesajda “Kurak Günlere emeği geçen tüm sevgili kadınlar, bu ödül hepimize’’ dedi.

Kazanamayacaksınız

En İyi Yönetmen Ödülü’nü alan Emin Alper, ödül konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Benim yönetmem olmamda Boğaziçi Üniversitesi’nin büyük bir katkısı vardır. Ülkesinin en güzide eğitim kurumunu ele geçirilecek bir kale olarak gören zorba bir zihniyetin saldırısı altında. Utanıyorum. Ama Boğaziçi Üniversitesi direniyor. Kazanacak. Sadece Boğaziçi Üniversitesi değil, zorbalığa karşı direnen herkes kazanacak. Gezi direnişçileri kazanacak. Hemen yanı başımızda diktatöre karşı direnen Ukrayna halkı kazanacak. Zalim mollalara direnen kadınlar kazanacak. Bütün bu direnişçiler tiranlara zorbalara şunları söylüyor: Kazanamayacaksınız. Tarih sizin yanınızda değil. Yıllar sonra hatıranızın önünde eğilecek kimseyi bulamayacaksınız.” ANTALYA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.