Antep Kalesi yıkıldı

Toplum/Yaşam Haberleri —

6 Şubat 2023 Depreminde yıkılan Antep Kalesi

6 Şubat 2023 Depreminde yıkılan Antep Kalesi

  • 6 Şubat günü ardı ardına meydana gelen şiddetli depremlerin ardından, Roma döneminde gözlem amaçlı inşa edilen Antep Kalesinin surları yıkıldı.

6 Şubat günü ardı ardına meydana gelen şiddetli depremlerin ardından, Roma döneminde gözlem amaçlı inşa edilen Antep Kalesinin surları yıkıldı.

Seferpaşa Mahallesi Naip Hamamı Sokakta yer alan ve günümüzde müze olarak kullanılan kalenin taş bloklardan yapılan surlarının bir bölümü ile çevresindeki istinat duvarı yıkıldı.

Antep Kalesi’nin doğu, güney ve güneydoğu kısımlarında bulunan bazı burçlar, depremin etkisiyle yıkıldı ve kalıntılar yola saçıldı. Kalenin etrafındaki demir korkuluklar çevreye sürüklendi. Kalenin yanındaki istinat duvarı ise çöktü. Bazı burçlarda büyük çatlaklar oluştuğu görüldü.

Kalenin yakınında yer alan ve 17. yüzyılda inşa edilen tarihi Şirvani Camisi’nin kubbesi ile doğu istikametindeki duvarı kısmen çöktü.

Kalenin tarihçesi

Antep’in merkezindeki yaklaşık 25-30 metre yükseklikteki bir tepeye kurulmuş olan kalenin ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Ancak Roma döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı biliniyor. Kale, tarih boyunca birçok kez restore edildi ve son olarak 2000’li yılların başında yapılan bir restorasyon çalışması ile son halini aldı.

Daire biçimindeki kalenin çevresi 1200 metre uzunluğunda. Duvarları taş bloklardan yapılan kalenin 12 kulesi ve burçları var.

Kalenin, günümüzden 6.000 yıl önce, Kalkolitik döneme kadar uzanan bir höyük üzerinde kurulduğu biliniyor. Kale büyük ihtimalle ilk olarak MS 2. ila 4. yüzyıllarda Roma döneminde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilmişti. Arkeolojik kazılar, daha sonra bu kalenin genişletildiğini gösteriyor. Kale bugünkü halini ise Bizans İmparatoru I. Justinianus döneminde (MS 527-565) aldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.