- Elbette antibiyotiğin gerekli olduğu vakalar var. Ancak nezle antibiyotik tedavi gerektirmiyor. Grip için de genelde antibiyotik tedavisi gerekli değil.
Bu köşe yazıma doktorların sıkça karşılaştığı durumu anlatarak giriş yapmak istiyorum. Bir veli nezle ve ateşi olan 8 yaşındaki çocuğu ile hastanenin acil servisine geliyor. Doktor muayeneyi yapıyor, nezledir, geçer diyor. Burun damlası ve ateş düşürücü ilaç için reçete yazıyor. Veli antibiyotik konusunda diretiyor. Doktor neden gerekli olmadığını anlatmaya çalışıyor. Hasta odayı terketmeden önce diyor ki "Neyse, Türkiye'den getirdiğim antibiyotiği veririm." Türkiye'de antibiyotikler eczanede serbest satılıyor, Almanya'da ise ancak reçete ile alınıyor.
Elbette antibiyotiğin gerekli olduğu vakalar var. Ancak nezle antibiyotik tedavi gerektirmiyor. Grip için de genelde antibiyotik tedavisi gerekli değil.
Antibiyotikler bakterilerin yol açtığı enfeksiyonların tedavisi için kullanılır. Antibiyotikler hap, sıvı veya kapsül olarak ağızdan alınır. Cilt hastalıklarında kullanılması için antibiyotik merhemler ve kremler de vardır. Bazı durumlarda, özellikle ağır enfeksiyonlarda ise ilaç damardan, yani enjeksiyonla verilir. Nezle ve grip virüslerin yol açtığı hastalıklardır. Virüs enfeksiyonlarında antibiyotik etkili değil. Mantarın yol açtığı enfeksiyonlarda da antibiyotik etkili değil.
Bazı durumlarda virüs enfeksiyonu üzerine bakteri de oturabiliyor. O zaman antibiyotik tedavi gerekli olur.
Çok farklı ve çok sayıda antibiyotikler mevcuttur. Farklı enfeksiyon türlerini tedavi etmek için farklı antibiyotikler kullanılır, yani her enfeksiyona uygun antibiyotikler vardır. Bundan dolayı - şimdi yine baştaki olaya geleceğim - Türkiye'den getirilen veya dolapta olan herhangi bir antibiyotik kullanmak yanlıştır.
Haftaya antibiyotikler konusunu işlemeye devam edeceğim.
paylaş
Dersim DAĞDEVİREN yazıları
2022'de sağlık alanında öne çıkanlar
29 Aralık
Alkol bağımlılığının zararları
22 Aralık
Alkol bağımlılığı
15 Aralık
Tremor
8 Aralık
Alerji
24 Kasım
RSV enfeksiyonu
17 Kasım
Psödokrup
10 Kasım
Grip
3 Kasım
Kimyasal silahlar
20 Ekim
Kalpte üfürüm
13 Ekim
Zona hastalığı
6 Ekim
Kaşıntı
29 Eylül
Antibiyotikler -II-
22 Eylül
Doğum kontrol hapı türleri
1 Eylül
Doğum kontrol yöntemleri
25 Ağustos
Covid-19 pandemisinde son durum
18 Ağustos
Histerektominin riskleri
11 Ağustos