Sırt ağrısı: Tanı ve tedavi

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Sırt ağrıları için belirtilere ve bulgulara bağlı olarak röntgen muayenesi ve/veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) önerilir. Kan tahlili de yapılır, özellikle enfeksiyon, romatizmal hastalıklar veya kanser türü sırt ağrısı sebebi olarak düşünülüyorsa.

Spesifik olmayan ve spesifik sırt ağrılarının tanısını sırf semptomlara göre koymak mümkün değil. Ama tıbbi öykü ve klinik muayene, çocuklarda ve ergenlerde spesifik sırt ağrısının varlığına eşlik eden semptomları ve uyarı işaretlerini belirlemek için kullanılabilir. Aynı zamanda, tıbbi öykü, ergenlik döneminde spesifik olmayan sırt ağrısı için risk faktörlerinin belirlenmesinde en önemli araçtır. Sistematik tıbbi öykü ve klinik muayene, yapılacak tahlillerin temelini oluşturur. Tıbbi öykü veya muayene, hastalığın olası spesifik bir nedenine dair göstergeler ortaya koyarsa, daha ileri araştırmalar yapılmalıdır. 

Belirtilere ve bulgulara bağlı olarak röntgen muayenesi ve/veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) önerilir. Kan tahlili de yapılır, özellikle enfeksiyon, romatizmal hastalıklar veya kanser türü sırt ağrısı sebebi olarak düşünülüyorsa. Özellikle 10 yaş altı çocuklarda dikkatli davranmak önemlidir. Psikososyal risk faktörleri mevcutsa, ilgili uzmanlar sürece dahil edilmelidir. 

Spesifik sırt ağrılarının tedavisi sırt ağrısına neden olan hastalığa göre yapılmalıdır. Örneğin enfeksiyon hastalıklarında antibiyotik tedavi gereklidir. Bazen hap/şurup tedavisi yeterli olmayabilir. Antibiyotik tedavi damardan uygulanır. Özellikle kemikte iltihabın oluşması uzun vadeli tedavi gerektirir. 

Altta yatan hastalığın yeterli tedavisine rağmen sırt ağrısı devam ediyorsa hastalara özel ilgi gösterilmesi ve tahlillerin derinleştirilmesi gerekir. 

Çocuklarda ve ergenlerde spesifik olmayan sırt ağrısının tedavisinin temel özellikleri hasta eğitimi ve danışmanlığı, durumun net bir şekilde sınıflandırılması, ailenin katılımı, fiziksel aktivite ve sporun sürdürülmesi, okula düzenli devamın ve boş zamanlardaki sosyal aktivitelerin sürdürülmesi ve gerekirse eşlik eden ruhsal hastalıkların tedavisidir. Spesifik olmayan sırt ağrılarında fizik tedavi de uygulanır. 

Ağrı kesiciler spesifik sırt ağrılarının tedavisi kapsamında standarttır. Ancak spesifik olmayan sırt ağrısında ilaç tedavisi bir süreliğine ek yöntem olarak uygulanır. Ibuprofen gibi steroidal olmayan anti-enflamatuar (enflamasyon iltihaptır) ilaçlar, yani kortizon içerikli olmayan ilaçlar kullanılır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.