Rosacea 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Rosacea halk arasında gül hastalığı ile bilinir. Yüzde kızarıklık ve sivilcelerle kendini gösteren bir cilt hastalığıdır.

Rosacea halk arasında gül hastalığı ile bilinir. Yüzde kızarıklık ve sivilcelerle kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. 

Genelde otuz yaşından sonra kendini gösteren rosacea hastalığı daha çok kadınlarda görülür. Fakat otuz yaşından önce de hastalık görülebilir. Açık tenli insanlar bu hastalığa daha yatkındır. 

Kızarıklık ve sivilcelerin yanısıra yüzdeki kan damarları daha belirgin bir hale geliyor. Hastalık kendisini özellikle yüz bölgesinde gösterse de daha sonra göğüs ve sırt bölgesine yayılabiliyor. Sivilceler kepeklenmeye de yol açabiliyor. Yanma ve batma hissi de hastalığın belirtileri arasındadır. Cilt genelde kuru oluyor. Yüzde şişkinlik, yani ödem de oluşabilir. Burundaki yağ kanallarının genişlemesinden kaynaklı burnun büyüyüp şekil değiştirmesi de mümkün. 

Rosacea hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Stres, hava kirliliği, güneş ışınları ve soğuk hava hastalığa olumsuz etki ediyor. Cilt altındaki bağ dokusunun bozulması, cilt mantarı, alkol tüketimi ve makyaj malzemeleri de hastalığı tetikleyebiliyor. 

Hastalığın tanısı için belli bir tetkik yoktur. Tanı klinik bulgulara göre konulur, yani doktor ciltteki değişikliğe bakarak tanıyı koyar. 

Rosacea hastalığının tedavisi belirtilere göre yapılır. İlaçlar, cerrahi yöntemler ve lazer tedavileri mevcuttur. Kortisonlu kremler kısa vadeli yardımcı olsa da bir noktadan sonra hastalığı tetikleyebiliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.