Konjonktivit

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Konjonktiva göz kapaklarının içindeki ve gözlerin sklera isimli beyaz kısmını kaplayan zara verilen isimdir. Konjonktivit bu bölgede oluşan iltihaptır. İltihap kızarıklığa ve kanlanmaya yol açar.

Konjunktivit halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak da adlandırılır. Konjonktiva göz kapaklarının içindeki ve gözlerin sklera isimli beyaz kısmını kaplayan zara verilen isimdir. Konjonktivit bu bölgede oluşan iltihaptır. İltihap kızarıklığa ve kanlanmaya yol açar. Çapaklanma, kaşıntı ve sulanma da sık görülür. Göz kapağında şişlik de oluşabilir. 

Virüsün yol açtığı konjonktivit genelde çok bulaşıcıdır. Gözde açık akıntı görülür. Bu tip konjonktivitte ilaç tedavisine gerek yoktur. Bu hastalık birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşmektedir.

Bakterilerin yol açtığı konjonktivitte gözde yoğun sarı-yeşil akıntı vardır. Bakteriyel konjonktivit de bulaşıcıdır. Bu tür konjonktivit tedavi edilmelidir. Tedavi antibiyotik göz damlası veya merhem ile mümkündür. 

El ve göz hijyenine dikkat etmek önemlidir, yani eller sık yıkanmalıdır. Yastık ve havlu sık değiştirilmelidir. Mikroplu makyaj malzemeleri de sorundur. Viral ve bakteriyel konjonktivit öksürme ve hapşırma ile de bulaşabilir. Konjunktivit iyileşene kadar lens takılmamalıdır. Rüzgara ya da güneş ışığına fazla maruz kalmanın neden olduğu göz kuruluğu da konjonktivite neden olabilir. Göz yaşı yetersizliği de hastalığa sebep olabilir. Havuzda yüzücü gözlüğü kullanma da önleyici olabilir. 

Bir de göz nezlesi olarak adlandırılan alerjik konjonktivit vardır. Bu tür konjonktivit bulaşıcı değildir ve alerjiden kaynaklıdır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.