Kanser tarama testleri
Dersim DAĞDEVİREN yazdı —
- Kanserin erken teşhisi için kişinin herhangi bir yakınması olmadan belli yaştan itibaren belli aralıklarla tahlil yaptırması gerekiyor. Rahim ağzı, meme, cilt, bağırsak ve prostat kanseri için kanser taraması önerilir.
Kanserin erken evrede teşhisi, kanser tedavisinin başarısı için oldukça önemlidir. Kanserin erken teşhisi için kişinin herhangi bir yakınması olmadan belli yaştan itibaren belli aralıklarla tahlil yaptırması gerekiyor. Kanser tarama testleri için tavsiyeler ülkeden ülkeye değişebiliyor. Rahim ağzı, meme, cilt, bağırsak ve prostat kanseri için kanser taraması önerilir.
Risk grubundaki kişiler için tiroid, lenf bezleri, ağız içi ve akciğer bölgeleri için düzenli muayeneler önem taşıyor. İdrar yolu, böbrek ve mesanede meydana gelebilecek kanser türlerinin tespiti için de inceleme yöntemi var.
Kanser şüphesi bulunan insanlarda kan tahlili yapılsa da kan kanseri dışındaki kanser çeşitlerinde tanı kan tahlili vasıtasıyla konulmuyor. Gerçi kan kanserinde de netlik kazandırma bakımından ilik tahlili yapılıyor.
Aile üyelerinde kanser varsa, meme, yumurtalık (over) ve bağırsak kanserleri ve bazı diğer kanser türlerinde genetik testler yapılıp kişinin yaşamının herhangi bir döneminde kanser geçirme olasılığına bakılır.
Tüm vücut manyetik rezonans görüntüleme yöntemi (tüm vücut MR) ise kanser tespitinde rutin değil, ama bazı durumlarda uygulanır.
Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin başında gelen meme kanserinin erken teşhisi için 20 yaşından itibaren tüm kadınların kendi kendine meme muayenesi yapması önem taşıyor. Meme kanserinin erken teşhisi için Almanya'da 50 ila 75 yaş arasındaki kadınların her iki yılda bir mamografi muayenesi yaptırma hakkı vardır. 30 yaş ve üzeri kadınlar yılda bir kez göğüslerini ve koltuk altlarındaki lenf bezlerini bir doktora muayene ettirebilirler.