Aqres’te iklim krizi

Toplum/Yaşam Haberleri —

.

.

  • “Yüzlerce bağ sahibi bu sene bağbozumuna gidemedi, hepsinin üzümleri yanmıştı. Bizim de üzümlerimizin çoğu yanmıştı. Son 4 yıldır bu durum böyle devam ediyor. Yağışlar çok az ve sıcaklık sürekli arttığı için üzümler henüz olgunlaşmadan yanıyor.”

MEDİNE MAMEDOĞLU - MARDİN/JİNHA

Her sene bu vakitlerde üzümlerin olgunlaşması ile kadınlar bağbozumuna gidiyor. Sabahın erken saatlerinde kalkıp bağlara giden kadınlar topladıkları üzümleri ezip kaynatarak pekmez, pestil ve cevizli sucuk elde ediyor. Eskiden bağbozumlarının günlerce sürdüğünü ifade eden kadınlar, son yıllarda azalan yağış ve artan sıcaklık nedeniyle bağlardan verim alamadıklarını belirtiyor. Birbirlerine yardım ederek üzümleri toplayan köylüler, ardından işin süzme ve kaynatma aşamasına geçiyor. Mardin merkeze bağlı Aqres köyünde bağbozumuna giden kadınlar, üzümün pekmez ve pestil olma aşamalarını teker teker anlattı.

 

 

Kadınlar kazan başında

Topladıkları pekmezi süzdükten sonra kazanlara koyup toprakla temizlediklerini, ardından kaynatmaya başladıklarını söyleyen Feride Aksoy, “Kaynatma saatler sürüyor. Büyük kazanlarda ateşini sürekli harlayarak üzüm suyunu pekmez haline getiriyoruz. Kaynadıktan sonra da sucuk ve pestil için unlarımızı hazırlıyoruz. Pekmez gibi onun da kaynatıp karıştırması saatler sürüyor. Bu süreçte de biz kadınlar sürekli ateş başında bekliyoruz. Pestilleri ve sucukları da kurutup topladıktan sonra işimiz bitiyor. Bu süreç 2-3 günü buluyor” diyor.

 

 

Bu sene üzümler yandı

Eskiye oranla bağlardaki verimin azaldığına dikkat çeken Feride Aksoy, yağmurun yağmamasının bu azalmadaki en büyük sorun olduğunu kaydediyor. Aksoy konuşmasının devamında şunlara yer veriyor: “Bu sene biz bağı çok daha kötü bekliyorduk. Ama beklediğimizden daha iyiydi. Yüzlerce bağ sahibi bu sene bağbozumuna gidemedi, hepsinin üzümleri yanmıştı. Bizim de üzümlerimizin çoğu yanmıştı. Son 4 yıldır bu durum böyle devam ediyor. Yağışlar çok az ve sıcaklık sürekli arttığı için üzümler henüz olgunlaşmadan yanıyor. Yaptığımız bakım buna etki etmiyor.” 

 

 

Verimsizlik her sene daha da artıyor

Yapılan işte kadın ve erkeklerin birlikte çalışıp yorulduklarını ifade eden Aysel Aksoy ise diğer senelere oranla bu sene daha az yorulduklarını, bağın çok az üzüm verdiğini ifade ediyor. Bu verimsizliğin her geçen yıl daha da ağırlaştığına değinen Aysel Aksoy, “Bu sene çok yorulmadık çünkü üzüm yoktu. Sene başından sonuna kadar bağ için çalışıyoruz. İlaçlama, kazma ve bakımı çok uzun sürüyor. Ama bu bakıma rağmen yağmur yağmadığı için üzümler yanıyor” sözlerini kullandı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.