Araya mesafe kaç metre olsun?

Ferda ÇETİN yazdı —

  • 8 Şubat 2021 günü, canlı bağlantı ile AKP’nin Bayburt, Giresun, Niğde ve Zonguldak İl Kongrelerine katılan Tayyip Erdoğan, “Çarşamba günü millete sesleniş konuşmamı özellikle izlemenizi tavsiye ediyorum. Sizlere birçok güzellikleri takdim edeceğim” diyordu.

 

Bu konuşma öncesinde başka bir hazırlık yapılıyordu. Adına “güvenlik uzmanı” denilen, ellerine sopa tutuşturulmuş maaşlı elemanlar TV kanalları dolaştırılarak, “PKK’nin bitirilişi” hikayesini anlatıyor; çoğu intihal sabıkalısı “Prof” ise Kürt halkının PKK’ye tepkisinin büyüdüğünü, Kürtlerin HDP’den uzaklaştığını anlatıyordu.

10 Şubat Çarşamba günü, meraklıları televizyonun başına geçmiş Erdoğan’ın “millete sesleniş” konuşmasını bekliyordu. Konuşma iptal edildi. Çünkü Erdoğan’ın “takdim edeceği güzellikler” Garê’ye gömülmüştü. Türk Ordusu, 40 uçakla bombaladığı, 20 helikopterle indirme yaptığı, kalıcı üsler kurmak üzere gittiği Garê’de büyük bir hezimet yaşamıştı.

Garê operasyonu başarılı olsaydı eğer, Tayyip Erdoğan “müjdeli haberle takdim edeceği güzellikleri” muhtemel iktidarının temel harcı haline getirecek; yenilgiye uğratılan düşmana(PKK/Kürt halkı) karşı kazanılan büyük zafer, erken seçimin yegâne malzemesi olacaktı.

Olmadı, zafer hayal hezimet gerçekti.

Alkış çalmak üzere müjdeli haber bekleyen yığınlar o halde bırakılamazdı. Ezeli ve ebedi düşmana karşı yeni bir hamle, yeni bir “başarı” ihtiyacı vardı.

HDP için kapatma davası açıldı. Şimdi onunla meşgul oluyorlar. Garê operasyonu başarılı olsaydı eğer HDP için kapatma davası açılmayacaktı.

Newroz öncesinde Kürtlerin, HDP temsilcilerinin, HDP’ye oy veren seçmenlerin katılmadığı TV programlarında, HDP kapatıldıktan sonra seçmenlerin hangi partiye oy vereceği “tartışılıyordu”.

Faşist diktatörlük “çöktürme planı”nda ısrarlıydı.

Kürt Halk Önderi Öcalan’a uygulanan büyük tecrit...

Bitirilmiş PKK...

Vekilleri, belediye eşbaşkanları, il ve ilçe yöneticileri ile zindanlara doldurulan onbinlerce üyesi ile kolu kanadı kırılmış HDP...

Önderliksiz, öncüsüz ve temsilcisiz bırakılarak umutsuzluk ve çaresizliğe sevkedilen Kürdistanlılar...

Ergenekon-AKP-MHP koalisyonunu inşa edenlerin planı böyleydi.

Kürdistanlılar dört parçada, Türkiye, Avrupa ve dünyanın değişik merkezlerinde 2021 Newrozu’nu tam tamına bu koşullarda ve böyle bir ortamda kutladılar.

Kürdistanlılar ve dostları, büyük ve coşkulu bir katılımla, bu plana karşı hep birlikte, topluca ve doğrudan irade beyanında bulundular.

Newroz alanlarını dolduran milyonlarca insan, temsilci ve aracılara ihtiyaç duymaksızın, kendi düşünce ve istemlerini tüm dünyaya ilan ettiler.

Yüzlerce merkezde yapılan Newroz kutlamalarında dile getirilen talepler, atılan sloganlar, taşınan pankart ve bayraklar aynıydı.

Kürdistanlılar, önderleri Öcalan’a bağlılıklarını kuşkuya yer bırakmayacak bir şekilde ve bir kez daha ilan ettiler.

Newroz’a katılan milyonlar, PKK’ye, şehitlere ve gerillaya bağlılıklarını, desteklerini hep birlikte, yüksek sesle tartışmaya yer bırakmayacak bir şekilde gösterdiler.

Ellerindeki bayrakları ile milyonlarca insan, HDP’ye ve izlediği politikaya bağlılıklarını ilan ederken, devletin ve AKP/MHP iktidarının kapatma kararını tanımayacaklarını haykırdılar.

Bu yılın Newroz şenlikleri aynı zamanda Kürdistanlıların, demokrasi güçlerinin, demokratların, devrimci ve sosyalistlerin topluca ve doğrudan irade beyanında bulunduğu bir “seçime” dönüştü.

Newroz’u kutlayanlar, Kürt Halk Önderi Öcalan’a, PKK’ye, gerillalara, HDP’ye, HDP’nin tutuklu eşbaşkan, vekil, belediye eşbaşkanı ve yöneticilerine bağlılıklarını bir kez daha ilan etmiş oldular. Her birinin rolü, misyonu ve sorumlulukları farklı olsa da, halkın bağlılığı ve desteği hepsine ve ortaktı.

Bu yılki Newroz, Türk devleti eliyle geliştirilen; ABD, İngiltere, Avrupa Birliği, Almanya, Fransa, İsveç gibi devletlerin de desteğiyle sürdürülen “terör”, “terörizm” demagojisi ve kriminilizasyon politikalarına verilmiş esaslı bir yanıt niteliğindeydi.

Newroz seçimlerine katılanlar, Kürdistanlıların özgür iradeleri ve özgür tercihleri ile oluşturdukları kurumları ve seçtikleri temsilcileri birbirinden ayrıştırma politikasına da “hayır” dedi.

2021 Newrozu, “araya mesafe koysun”cuların işini de epey zorlaştırdı.

Çünkü saflar, mezura tutamayacak kadar sıkı, metre ile ölçüm yapamayacak kadar kalabalıktı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.