Arjantin’den özgürlük dağlarına

Dosya Haberleri —

Lêgerîn Çiya (Alina Sanchez)

Lêgerîn Çiya (Alina Sanchez)

  • Alina’nın çocukluğuna dair aklımda kalan hep çok mutlu, enerji dolu ve aktif bir çocuk olmasıydı. Toplumun kız çocuklarına biçtiği rolleri hep reddetti. Yanılmıyorsan 5-6 yaşlarındaydı, bir gün bana “Anne, beni komutan Marcos’la tanıştır” dedi. Benden bir çikolata ister gibi komutan Markos ile tanışmaya götürmemi istiyordu. Bu bizim için çok tuhaf bir durumdu.
  • Çeşitli zorluklardan sonra 2011’de Kürdistan'a gitmeyi başardı. Kürdistan’a gideceğini bana söylemedi. Orada bir süre kaldıktan sonra, Kürt Özgürlük Hareketi, eğitimini tamamlaması için Alina’yı tekrar Latin Amerika’ya yolladı. Kendisi her ne kadar Kürdistan’dan ayrılmak istemese de yoldaşları bu konuda ısrarcı oldular. 2015 yılında yeniden Kürdistan’a geçti.
  • Alina, Kürt halkını, mücadelelerini, varoluş biçimlerini seviyordu. Kürtlerin yüreklerinde sahip oldukları sevgi kapasitesini seviyordu. Alina çok güçlü bir bağ kurdu Kürt halkıyla. Bu yüzden babası ve ben onun bedenini orada bırakmaya karar verdik. Çünkü o, hayatını, ruhunu, kalbini, bedenini Kürt mücadelesine adadı.

REWŞAN DENİZ

Güney Amerikalı enternasyonalist savaşçı Lêgerîn Çiya (Alina Sanchez) 17 Mart 2018’de Hesekê’de geçirdiği trafik kazası sonucu şehit düştü. Che Guevara’nın toprakları Arjantin’den Kürdistan'ın özgürlük dağlarına uzanan yolculuğunda mücadeleyi yayma ve uyandırma yeteneğiyle donatılmış bir devrimci olan Lêgerîn’in her eylemi, toplumu daha iyi bir yer haline getirmek için bir çağrı niteliğindeydi. Küba’da tıp okumak üzere yola çıktığında kendini, daha önce planladığı Hindistan yolculuğu yerine Kürdistan dağlarında buldu. 2011’de Medya Savunma Alanları’na giderek özgürlük tutkusu yüksek sosyalist yoldaşlarıyla tanıştı. Kısa sürede gerillalarla kaynaşması, yürüttüğü tartışmalar ve geçirdiği zaman özgürlük mücadelesinin başlangıcı oldu. Küba’ya dönüp eğitimini tamamladıktan sonra, özgürlük mücadelesinin dağlarında kendine bir yer edinmek üzere geri döneceğini biliyordu. Geri dönmeyi kendine bir söz olarak vermişti. Döndüğünde de çalışmalarına devam etti; yoldaşlarıyla beraber Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, PKK’nin ve PAJK’in Güney Amerika’da tanıtılması ve örgütlendirilmesi çalışmalarında yer aldı. Kürt hareketinin Güney Amerika’da temelini atan devrimcilerden oldu. Ardından, Lêgerîn Çiya adını alarak, özgürlük arayışını dağlarda sürdürdü. Kürtçe eğitim aldı, Jineoloji konferanslarında çalıştı ve sağlık alanında devrimci projeler yarattı. 2017’de ise yönünü Rojava’ya çevirdi. Rojava’da alternatif sağlık sistemleri geliştirmek için çalışırken, Efrîn savaşı başladığında oradaki yoldaşlarına “Yanınızda olamadığım için utanıyorum” demişti. Lêgerîn, 2018’de Hesekê’de geçirdiği trafik kazası sonucu şehit düştüğünde, ardında büyük bir boşluk bıraktı. Dêrik’te düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandığında, hakikat arayışı ve özverili mücadelesi, yoldaşlarıyla yaşamaya devam etti.

Lêgerîn Çiya’nın annesi Patricia Gregorini ile Şehit Lêgerin’in çocukluğunu, Kürt Özgürlük Hareketi’yle tanışmasını ve yarattığı etkiyi konuştuk.