Aşılama neden yavaş ilerliyor?

Toplum/Yaşam Haberleri —

KORONA ASI

KORONA ASI

  • Koronavirüs salgını ve aşı tartışmaları devam ederken birçok ülkede aşılama başladı. Dün itibariyle dünya genelinde aşı olanların sayısı 16 milyonu aştı. Ancak kitlesel aşılanma süreci, çeşitli engeller yüzünden tahmin edilenden daha yavaş ilerliyor. 

İsrail 
Aşılama konusunda en hızlı ülke İsrail. İlk aşılama 19 Aralık’ta başladı. İki hafta içinde ülke nüfusunun altıda biri yani yüzde 15’i aşılandı. Pfizer/BioNTech aşısını kullanan İsrail aşıyı ABD’den sonra ilk tedarik eden ülkeydi. Şu ana kadar 1 milyonun üstünde kişi aşılanmış durumda. Sağlık çalışanları, 60 yaş üstü bireyler ve kronik hastalığı olanlar öncelikli. 

ABD
Aşılamada hızla yol alan ülkelerden birisi de ABD. Aşılamanın başladığı 22 Aralık tarihinden bu yana yaklaşık 4 milyon kişi aşılanmış durumda. Ülkede Pfizer/BioNTech ve Moderna’nın mRNA aşıları kullanılıyor. Amerika’da öncelik sağlıkçılar ve kronik hastalar.

İngiltere
Avrupa kıtasında en hızlı aşılama yapılan yer Birleşik Krallık. Aşılananların sayısı 1,3 milyonu aşmış durumda. Pfizer/BionTech aşısının yanısıra geçtiğimiz günlerde acil kullanım onayı alan AstraZeneca/Oxford aşısı da kullanıma girdi. Yeni onay alan aşı hastalık yapma olasılığı ortadan kaldırılmış bir adenovirüs aşısı. Koronavirüse benzeyen bu virüs de yeterli bağışıklık sağlıyor. 

Bahreyn
Aşılama konusunda farklı bir örneği ise bu küçük körfez ülkesi oluşturuyor. Aşılama resmi olarak 26 Aralık’ta başladı. 75 bin kişi, yani nüfusun yaklaşık %5’i aşılanmış durumda. Bahreyn diğer ülkelerden farklı olarak bir Çin firması tarafından geliştirilen Sinopharm aşısını kullanıyor. İsteyen her yurttaş kayıt yaptırarak aşı olabiliyor.

Umman
Kısa bir süre önce aşılamaya başlayan bir diğer ülke Umman. Pfizer/BionTech aşısını kullanan ülke öncelikli gruplara aşıyı uygulamaya başladı. Çok kısa sürede 100.000 kişi aşılanmış durumda.

Çin
Dünyanın en büyük nüfusuna sahip olan ülke Aralık ayının başından bu yana SinoVac ve SinoPharm firmalarının aşılarını öncelikli gruplarda uyguluyor. Nüfusa oranı anlamında düşük olsa bile şu an dünyada en fazla aşılamanın yapıldığı ülkelerden biri. Ülke geçtiğimiz haftalarda öncelikle 50 milyon kişiyi aşılamayı hedeflediğini duyurdu. Bu hafta itibariyle yaklaşık 5 milyon kişiyi aşılamış durumda. A

Almanya
Aşılama Pfizer/BioNTech aşısı ile 27 Aralık’ta başlatıldı. Aşılamanın hızlı ve yaygın olmadığına dair eleştiriler olsa da Almanya Avrupa bölgesinde en çok aşılama yapan ikinci ülke.  300 bini kişi aşılanmış durumda ve önümüzdeki hafta bu sayının 1,5 milyonu bulması hedefleniyor. Aşılamanın yavaş yapılması konusunda Sağlık Bakanı Jens Spahn yoğun eleştirilere hedef olurken, Çarşamba günü Başbakan Angela Merkel aşı konusunda yeni bir ekip kurdu.

Yunanistan
Yunanistan’da aşılama 27 Aralık’ta Pfizer/BioNTech ile başladı. Aşılanan kişi sayısı şimdilik diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça yavaş artıyor ama sağlıkçılar ve risk altındaki gruplarda önümüzdeki günlerde hızlıca aşılama yapılacağı belirtiliyor.  

Bulgaristan
Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan Pfizer/BioNTech aşısı ile aşılamaya 27 Aralık’ta başlandı. Öncelikle sağlık çalışanları aşılanıyor ve aşılama sayısı 6000’i bulmuş durumda. Yaygın aşılamanın Şubat ortasında başlaması planlanıyor. 

Rusya
Ülkede Adenovirüs kökenli bir başka aşı olan Sputnik V/Gamaleya yaklaşık bir aydır uygulanıyor. Öncelikle 18-60 yaş arasına yapılan aşının sayısı 1 milyonu geçmiş durumda. 

Arjantin
Sputnik V aşısını uygulayan bir diğer ülke de Arjantin. Aşılama 29 Aralık’ta başladı ve öncelikle sağlık çalışanlarına uygulanıyor. Ülkede 10 milyon kişinin Sputnik V/Gamaleya ile ve 15 milyon kişinin de AstraZenaca/Oxford aşısı ile aşılanması planlanıyor.

Fransa
Geçen hafta itibariyle Fransa'da 27 Aralık'ta başlayan Covid-19 aşı kampanyasında sadece 5 bin kişiye aşı yapıldı. HABER MERKEZİ


1,9 milyon insan yaşamını yitirdi


Dünya genelinde koronavirüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaklaşık 1,9 milyon insan yaşamını yitirirken, toplam vaka sayısı da 87 milyonu geçti. Birçok ülkede aşı programları hızlandırılsa da hastalığı atlatamayan 22 buçuk milyondan fazla insan var.

Çin’de yeni önlemler
Çin, yeni bir koronavirüs dalgasına yakalanmamak adına başkent Pekin ve çevre bölgelerde alınan önlemleri artırdı. Pekin ve Tientsin şehirlerinin ortasında bulunan Hebei eyaletine 6 Ocak Çarşamba gününden itibaren geçerli olacak seyahat kısıtlamaları getirildi, toplantılar ve toplu etkinlikler yasaklandı. Yurtiçi kaynaklı 23 yeni koronavirüs vakasından 20’sinin Pekin’e komşu olan Hebei eyaletinde çıkmasından dolayı 5 Ocak’ta eyalet genelinde “acil durum” ilan edilmişti.


Her 50 kişiden biri virüse yakalandı
İngiltere’de vaka sayılarındaki artış nedeniyle üçüncü kez genel karantina ilan edilirken Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), geçen hafta ülkedeki her 50 kişiden birinin koronavirüse yakalandığını açıkladı. İngiltere Başbakanı Johnson, toplamda 13,9 milyon öncelikli hastanın aşılanmasına yönelik hedeflerini şubat ayının ortalarına kadar gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Los Angeles’ta oksijen stokları azaldı
ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı Los Angeles şehrinde, Sağlık Hizmetleri İdaresi, yoğun bakım ünitelerindeki aşırı yoğunluktan dolayı şehir genelinde oksijen desteği bulmakta sıkıntı yaşadıkları açıkladı. Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, pazar günü şehirde her altı saniyede bir kişinin virüse yakalandığını açıkladı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.