Aşılanma prosedürü

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Farklı şirketlerin ürettiği aşıların piyasaya sürülmesiyle bu düzenlemeler değişebilir. Her aşıya göre farklı kurallar / tavsiyeler olur. 

Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde BioNTech şirketinin aşısı kulanılmaktadır. Etkili aşılama için bu şirketin ürettiği aşılar 21 gün arayla toplam iki defa insana verilmelidir. Birinci ve ikinci aşı arasında 21 günün aşılması durumunda yeniden aşılanmaya başlamak gerekmiyor. Birinci ve ikinci aşılama arasında Corona testinin (labarotuvarda yapılan PCR testinin) pozitif çıkması durumunda ikinci aşı ilk etapta verilmemelidir. Birinci ve ikinci aşılanma, bu arada farklı aşılar piyasaya sürülse de, aynı şirketin aşısı ile yapılmalıdır. Yeterince aşının olmaması durumunda yeni insanların aşılanmasından ziyade aşılanmaya başlayan kişilerin aşılanmasının tamamlanması öncelikli olmalıdır.

Aşılanma prosedürüAşı kasa yapılmalıdır. Bu kan inceltici ilaçlar alan insanlar için de geçerlidir. Ancak böylesi insanlarda daha ince iğne kullanılmalıdır ve aşı yeri iki dakika boyunca bastırılmalıdır.

Başka hastalıklara karşı yapılan aşılar ile koronavirüsüne karşı yapılan aşılar arasında en az 14 gün ara bırakılmalıdır. Acil durumlardan kaynaklı yapılması gereken aşılar için bu süre geçerli değildir.

Farklı şirketlerin ürettiği aşıların piyasaya sürülmesiyle bu düzenlemeler değişebilir. Her aşıya göre farklı kurallar / tavsiyeler olur. Bilim dünyasının virüs ve aşı ile ilgili yeni bilgiler elde etmesiyle birlikte de aşılar konusundaki tavsiyeler güncellenir.    

Bilmeden, yani belirtileri olmadan koronavirüsü enfeksiyonunu geçiren insanlara aşılanma uygulanması tehlikeli değildir. Bundan dolayı aşı yapmadan önce koronavirüsüne dönük laboratuvar testi gerekli değildir. Covid hastalığını geçiren insanların aşılanması konusunda henüz net birşey söylemek mümkün değildir. Almanya’da aşılanma standartlarını belirleyen Robert Koch Enstitüsü hastalığı geçiren ve/veya laboratuvarda testi pozitif çıkan insanlar için şimdilik aşı önermediklerini belirtiyor. Hastalığı geçiren / virüs ile temasta bulunan insanlar belli düzeyde korunaklıdır. Koruma sürecinin süresi hakkında henüz net bir bilgi vermek mümkün değil.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.