Avrupa Rojava’ya ses olmalı

Kadın Haberleri —

Ruken Ahmed ve Khawla El-Issa

Ruken Ahmed ve Khawla El-Issa

  • Rojava kadın heyeti, Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını Avrupa halkıyla paylaşmak için temaslarını sürdürüyor. 
  • Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’de işlediği savaş suçlarını belgelediklerini ve bu belgeleri ilgili kurumlara ulaştıracaklarını belirten Ruken Ahmed, Avrupa’daki Kürt halkı ve dostlarına Rojava halkının direnişine sahip çıkma çağrısı yaptı.

İsviçre’ye gelen heyet, halk toplantılarıyla gelişmeleri anlatıyor. Avrupalı kurumların yanı sıra diasporada örgütlü Kürt Toplum Merkezlerinde halkla buluşan heyette Kongra Star Demokratik İttifaklar ve İletişim Üyesi Ruken Ahmed ve Arap Toplumu Üyesi, Zenûbiya Kadın Koordinasyonu ve Kuzey-Doğu Suriye Eğitim Komitesi Eşbaşkanı Khawla El-Issa yer alıyor. 

Avrupa’daki görüşmeleri gazetemize değerlendiren Kongra Star üyesi Ruken Ahmed, işgalci Türk devletinin saldırılarına ilişkin insan hakları kurumlarını, Avrupa kamuoyu bilgilendirmek, savaş suçlarını görünür kılmak istediklerini dile getirdi.

Savaş suçları belgelendi

Çok sayıda görüşme yaptıklarını ve belli bir duyarlılığın olduğunu belirten Ahmed, “Uzun bir süredir gelmek istiyorduk ancak koşullar çok elverişli değildi. Onun için gecikmeli bir ziyaret gerçekleştiriyoruz. Amacımız hem kadın konumlarını ziyaret etmek hem de siyasi aktörlerle görüşmek. Avrupa’da insan hakları kurumları, ekolojik yapılarla görüşmeler yapmak, Rojava‘da işgalci Türk devletinin saldırılarını gündemleştirmek istiyoruz” dedi.

Türk devletinin işlediği savaş suçlarını belgelediklerini ve bu belgeleri insan hakları kurumlarına, kişilere ulaştırmak istediklerini kaydeden Ruken Ahmed, amaçlarının Rojava’nın sesini dünyaya duyurmak olduğunu kaydetti. 

 

Zürih Üniversitesi Panel

 

5 milyon insan etkilendi

Saldırıların olduğu bölgelerde ciddi zararların ortaya çıktığını ve 5 milyona yakın insanın yaşam kaynaklarının doğrudan hedef alındığının altını çizen Ruken Ahmed, yürüttükleri çalışmaları özetledi.

“Halkın sesini demokratik kamuoyuna duyurmak, bir duyarlılık oluşturmak istedik. Bu kapsamda çeşitli toplantılar, paneller yaptık. Burada Rojava devrimini ve gelişmeleri anlatıyoruz. İşgalci Türk devletinin günlük olarak başta devrimin kadın öncüleri olmak üzere, devrimin öncülerini hedef alıyor. Bu saldırılar Kuzey-Doğu Suriye yönetimini tehdit ediyor. Paneller ve toplantılarda kadın mücadelesini nasıl daha iyi geliştirebileceğimizi konuşup, fikir alışverişinde bulunarak, kadınlarla farklı ittifaklar geliştirmek istiyoruz.”

Halkımız korkmuyor

Bölgeye yönelik SİHA saldırılarının amacının insanları mücadeleden uzak tutmak olduğuna işaret eden Ruken Ahmed,Drone saldırıları uzun zamandır devam ediyor. Burada amaç mücadele edenleri korkutmak ve mücadeleden uzak tutmak. Artık kimsenin mücadeleye katılmaması için bu yöntemi geliştiriyor. Ancak halkın duruşu, şehitleri ve mücadeleyi sahiplenmesi devletin yaratmak istediği korku ikliminin yenildiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Ortak duruş sergilenmeli

Saldırıların bir diğer amacının DAİŞ’i yeniden canlandırmak olduğunun altını çizen Ruken Ahmed, ayrıca, işgal bölgelerinde işlenen suçlara değindi.

“İnsan kaçırma, kadın ve çocuklara yönelik saldırılar, ağaç kıyımı, suyun kesilmesi, bölgenin altyapılarına yönelik saldırılar herkesin malumudur. Bu insanlık suçlarını belgeliyoruz. Burada görüşme yaptığımız kurum ve kişilere gerek siyasi aktörlere gerek enternasyonalist dostlarımıza ve halkımıza duyarlılık çağrısı yapıyoruz. Herkes bu saldırılara karşı bir duruş sergilemeli.” 

Halk desteği ayakta tutar

Özerk Yönetim modelinin Ortadoğu’daki sorunların çözümü için örnek model olarak görüldüğünü belirten Ruken Ahmed, aynı zamanda saldırılara karşı halk desteğinin önemine işaret etti.

“Halkın desteği oldukça önemli. İşgalci güçlere karşı verdiğimiz mücadelenin sesi olmalı, Türk devleti saldırılarına karşı bir duruş ortaya koymalılar. Öte yandan işgal bölgelerinin özgürleştirilmesi için mücadele etmeliyiz. Bu bağlamda Avrupa’daki eylemler oldukça anlamlı ve Avrupa’daki halkımıza Rojava‘yı sahiplenmeye çağırısı yapıyoruz. Türk devletinin politikalarını değiştirmek için güçlü etkinlikler yapılmalı ve Türkiye üzerinde bir baskı oluşturmalıyız.”ZÜRİH

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.