Avrupa’nın enerji arayışı

Elif SONZAMANCI yazdı —

  • Liderler sözüm ona görüşmelerden çözümsüzlüklerle dönerken, halkın alım gücü azalmaya, yoksulluk daha da artmaya devam ediyor. Yardım paketleri de bu gidişatın önünü alamıyor. 

Avrupa’da enerji krizinin yarattığı darboğaz devam ediyor. Öyle ki basına Türkiye’de havuz medyasının da çarşaf çarşaf kullandığı odun hırsızlığı gündeme girdi.

Alman basının da çıkan haberlere göre, enerji fiyatlarının artmasıyla beraber Almanya'da ormanlardan odun çalanların sayısı arttı. Berlin'deki Alman Orman Sahipleri Derneği, odun hırsızlığı nedeniyle yaşanan maddi kaybın milyonlar ile ölçüldüğüne işaret etti. Kriz nedeniyle odun fiyatlarının da ekstrem bir şekilde arttığına burada dikkat çekelim. Bu da kriz fırsatçılığı...

Avrupa’da enerji krizi tartışmaları ise en hararetli şekilde sürüyor. Nitekim krize çare aramaya çalışan Almanya nükleer santrallerde devam kararı aldı.

Geçen hafta iklim aktivisti Greta Thunberg de oldukça tartışma yaratan, Almanya’nın nükleer santralleri kapatırken büyük miktarda karbon salınımına yol açan kömür santrallerini tekrar faaliyete almayı düşünmesinin hata olduğu sözlerini sarfetmişti. Başbakanı Olaf Scholz ise, yıl sonunda devre dışı bırakılması planlanan üçüncü nükleer enerji santralinin de hizmet vermeye devam edeceğini açıkladı. Aslına bakarsanız nükleer enerji santralinin hizmet vermeye devam kararı krizin derinliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Daha önce de sıkça hatırlattığımız üzere yıllardır iklim politikaları çerçevesinde bu santrallerin kapatılması planlanmış ve bu aşamaya uzun ve yoğun süren tartışmalar, eylemler sonrası varılmıştı.

Bu kriz büyümeye de devam ediyor.

Avrupa’nın motor gücü olarak adlandırılan Fransa ve Almanya arasında da enerji temini açısından görüş ayrılıkları oluşmuş durumda. İki ülke arasındaki gerilim, enerji fiyatlarındaki artışları dizginlemek, aynı zamanda krize yönelik yeni çözümler geliştirmek amacıyla Avrupa ülkelerinin ortak bir çözüm arayışı amacıyla Brüksel’de yaptığı toplantıya da yansıdı.

Enerji krizinde yol almak için İspanya ile de görüşmelerini sürdüren Almanya 2017 yılında yapımı durdurulan MidCat doğalgaz boru hattının yeniden canlandırılması üzerinden görüşmeler yürütmüştü. Bu projeye Fransa karşı çıkıyordu.

Nitekim Brüksel’deki zirve öncesi İspanya ve Portekiz ile bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, MidCat doğalgaz boru hattına alternatif getiren yeni bir boru hattı üzerinde anlaştıklarını açıkladı.

Almanya ve Fransa gerginliği açıklamalarda da kendini gösterdi.

Macron, zirve öncesinde yaptığı açıklamada Almaya’yı bencillikle suçladı, “Bence, Almanya'nın kendisini izole etmesi, ne Almanya ne de AB için iyi bir durum." dedi. Zira Almanya’nın açıkladığı 200 milyar euroluk yardım paketinin Avrupa pazarını etkileyeceğinden endişe ediliyor. 
 
AB Liderler Zirvesi’nde doğal gaza tavan fiyat uygulanması konusunda nihayetinde anlaşma sağlanamadı ama tavan fiyat belirleme konusunda çalışmalar yürütülecek. AB ülkeleri enerji bakanları ise 25 Ekim’de toplanarak gaz piyasasında spekülasyonların neden olduğu fiyat dalgalanmalarının nasıl önlenebileceğini konuşacaklar. 

Liderler sözüm ona görüşmelerden çözümsüzlüklerle dönerken, halkın alım gücü azalmaya, yoksulluk daha da artmaya devam ediyor. Yardım paketleri de bu gidişatın önünü alamıyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.